Снимка: архив, Reuters

Двайсет и осемте страни членки на ЕС се готвят да удължат идната седмица тежките икономически санкции, наложени на Русия заради ролята й в украинския конфликт, предаде Франс прес, като цитира няколко европейски дипломати.

Решението за удължаване на санкциите с шест месеца се очаква да бъде взето на 21 юни на ниво посланици на страните членки, след което официално да бъде одобрено на среща на външните министри на 28-те в Люксембург на 24 юни.

Още по темата

Това е най-вероятният сценарий, защото всички са съгласни, че въпросът трябва да бъде приключен преди срещата на върха на ЕС на 28 и 29 юни в Брюксел, която ще бъде доминирана от темата за британския референдум, каза европейски източник, цитиран от БТА.

Някои страни членки като Италия, Унгария, Гърция и Кипър все по-силно демонстрират нежеланието си за подновяване на санкциите, а Германия спомена за поетапно отмяна на някои от тях. Въпреки това удължаването им с шест месеца идната седмица не поражда съмнение у никого, казват дипломати.

По-рано днес и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на ЕС Доналд Туск припомниха, че отмяната на санкциите е обвързана с пълното прилагане на минските договорености за Украйна.

Същевременно се очаква, че утре ЕС ще удължи с една година друг пакет от санкции, наложени след анексирането на Крим от Русия през март 2014 година. Те забраняват инвестициите и износа към ЕС на продукти от полуострова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase