fallback

Американски разузнавателен самолет е бил прехванат по опасен начин от китайски изтребители над Източнокитайско море, предадоха Франс прес и Ройтерс. Агенциите се позовават на говорител на командването на американските сили в Тихия океан.

Два китайски изтребителя J-10 са се оказали вчера на малко разстояние от американския самолет RC-135, който е патрулирал в международното въздушно пространство над Източнокитайско море.

"Двата китайски изтребителя, които са осъществили прехващането, са се доближили прекалено близко до нашия самолет. Според първоначален анализ, както изглежда, става дума за проява на липса на професионализъм, защото от наша страна не е имало никаква провокативна или опасна маневра", каза американският говорител.

В отговор на американските твърдения китайското министерство на отбраната каза, че е извършило проверка и тя е показала, че китайските военни летци са действали професионално и в съответствие със законите, когато са извършили прехващането на американския разузнавателен самолет.

През май Пентагонът отправи отново подобни критики към Китай. Тогава Вашингтон каза, че два китайски изтребителя са летели на 15 метра от американски военен самолет ЕP-3 над Южнокитайско море, припомня Ройтерс. По повод онзи инцидент Пентагонът заяви, че това е било нарушение на споразумението в областта на отбраната, подписано между Китай и САЩ миналата година.

Вчерашният инцидент стана в деня, в който в Пекин приключи осмото издание на американско-китайския диалог по стратегическите и икономическите въпроси с участието на държавния секретар Джон Кери.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 62Краварите има за какво да се безпокоят - преди години с един техен разузнавателен "Орион" сеслучи случка. Китайски изтребител, след като не можа културно да го изгони, го тарани, откъсна му част от опашката и той се видя принуден да кацне на китайско летище на о-в Хайнан. Китайчето загина! А за да си откарат Ориона обратно, трябваше да наемат един "Руслан", иначе нямаха на какво да го натоварят. С демонтирани криле, разбира се. Но китайците детайлно изучиха апаратурата.

56

Анонимен

преди 7 години

Много плашливи тия краварски самолети бе!Ко дирят толко близо у съседите?Като им е толкова опасно да се не врат у шамарите, че накрая ще си го получат!

55

sanuvah edin san

преди 7 години

na edin ring se biqt panda i orel ... mechka zalaga pari za pandata a za orela zalagat nqkakvi drebni jivotni i edno kenguru .... prez tova vreme edno shimpanze se smee kato otkachilo a edin qguar i edin kondor dovolno potrivat race ...

fallback