Снимка: архив, Reuters

Британски кораб за борба с подводници е бил изпратен да съпроводи руска подводница в Северно море и я следва към пролива Па дьо Кале – най-тясната част на Ла Манш. Това съобщи „Сън“, цитиран от ТАСС.

По информация на британското издание подводницата и съпровождащият й кораб ще навлязат в пролива около 12 часа българско време.

Според „Сън“ руска подводница е открита във водите на Ла Манш за първи път от повече от десетилетие.

„Сън“ публикува снимки от плаването на руската подводница и съпровождащия я британски кораб, на които се вижда, че тя се движи по повърхността на морето. Вестникът отбелязва, че руската подводница се намира в международни води.

Съгласно изявление на британското министерство на отбраната руската подводница е била открита от сили на НАТО.

Тези действия показват, че „кралските ВМС проявяват бдителност в международни и в териториални води с цел обезпечаване на сигурността и защита на Великобритания от потенциални заплахи“, посочи британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от телевизия „Скай нюз“.

По думите на командира на британския кораб за борба с подводници, изпратен да съпровожда руската подводница, „откриването на подводницата е станало възможно благодарение на съвместните усилия със съюзниците о НАТО“. „Продължаваме да съпровождаме подводницата и се стараем да демонстрираме своето присъствието“, каза офицерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase