Снимка: БТА
fallback

Руският президент Владимир Путин смята да укрепи сътрудничеството с Израел в борбата срещу тероризма и каза, че Израел е "безусловен съюзник" на Москва в тази област, предаде ТАСС.

"Разговаряхме за необходимостта от съвместни усилия в противопоставянето на международния тероризъм. Израел знае от личен опит какво е да се бориш с тероризма. В този смисъл сме безусловни съюзници", каза Путин след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.

Путин напомни, че Русия и Израел са натрупали немалък опит в борбата с екстремизма и увери, че ще се усилят контактите с израелските партньори в тази област.

Руският президент съобщи, че разговорите му с Нетаняху са били открити и конструктивни и са били обсъдени редица въпроси от двустранното сътрудничество.

Израелската преса подчертава топлия характер на срещата на Путин и Нетаняху на фона на изострянето на разногласията между САЩ и Израел, отбелязва ТАСС.

Путин напомни, че сегашната визита на Нетаняху е била насрочена така, че да съвпадне с 25-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни и че Съветският съюз е бил първата страна, признала държавата Израел.

По думите на руския президент през изминалия четвърт век двустранното сътрудничество се е развивало плодотворно и динамично и сега се опира на стабилната основа на доверието и разбирането.

Путин увери, че Москва ще съдейства за решаване на израелско-палестинския конфликт. "Подкрепяме всеобхватно и справедливо уреждане на палестинско-израелския конфликт. Сега са нужни активни съвместни усилия, включително в рамките на Квартета за мир в Близкия изток. Русия е готова да участва в тази дейност", заяви руският президент.

Той съобщи, че на срещата са били обсъдени и различни международни проблеми. "Бе обсъдена сложната ситуация в Близкия изток, включително в Сирия. Потвърдихме принципната си позиция за траен мир в Близкия изток, включително по палестинския въпрос", заяви Путин.

По време на руската кампания на въздушни удари в Сирия Москва координираше действията си с Израел, за да избегнат инциденти между въоръжените сили на двете страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Бенямин Нетаняху заяви, че е обсъдил с Путин контактите между войските на двете им страни в региона, "за да се избегнат инциденти и за да се гарантира успех в борбата ни с общия ни враг - международния тероризъм".

"Водихме дълъг и подробен разговор за предизвикателството, което радикалният ислямски тероризъм отправя към целия цивилизован свят", каза израелският премиер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 7 години

До Берлинтурция ще бъде разпарчетосана.

20

kokospa

преди 7 години

Ама сиренето е с пари,ребята.Нетаняху в прав текст е отказал на Питин доставката на новите израелски дронове......

19

kokospa

преди 7 години

Ама сиренето е с пари,ребята.Нетаняху в прав текст е отказал на Питин доставката на новите израелски дронове......

fallback