Снимка: Reuters
fallback

Китайските власти затегнаха мерките за сигурност около площад "Тянанмън" в центъра на столицата Пекин днес, навръх 27-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на това емблематично място, предаде Асошиейтед прес.

Полицията проверява документите за самоличност и претърсва чантите на всички хора, които искат да отидат на "Тянанмън". Журналисти от АП бяха принудени да напуснат площада с аргумента, че нямат разрешително.

Стотици, а вероятно и хиляди хора, са били убити при кървавото потушаване на продемократичните протести на площада, оглавявани от студенти, в нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г., отбелязва агенцията.

Затегнатите мерки за сигурност днес показват, че управляващата Китайска комунистическа партия продължава да е много чувствителна по тази тема, която остава табу в страната. Отбелязването на годишнината е забранено в Китай под каквато и да било форма.

Тайванският президент Цай Ингвен призова днес китайските власти да дадат повече политически права на своя народ, за да си спечелят по-голямо международно уважение, предаде ДПА.
Китай е подложен на натиск от засилващи се искания за политически и социални промени, увери тя.

Годишнината от потушаването на протестите в Пекин бе отбелязана в тайванската столица Тайпе от депутати и от Уър Кайси, някога един от лидерите на студентското движение на "Тянанмън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен : Те да не са луди, та да си съсипват държавата, а ?

10

deliormanli

преди 7 години

Trqbva da se razpadne tazi komunisticheska durjava i da se obrazuvat r.kitay e turkmenistan-vednaga!

9

Анонимен

преди 7 години

А при нас се навършват 27 години от погребването на България.

fallback