Снимка: Reuters
fallback

Сирийската армия за първи път днес от 2014 г. насам навлезе в сирийската провинция Ракка, смятана за бастион на организацията Ислямска държава, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитираха сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските военни започнаха офанзива срещу провинция Ракка в четвъртък, посочва Центърът. Армията беше прокудена от провинцията през август 2014 г. от ултрарадикалната организация ИД. Централният град Ракка в провинцията е смятан за столица на самопровъзгласилия се халифат на ИД.

В офанзивата срещу ислямистите силите на режима са подпомагани с руски въздушни удари, както и от сирийски военни подкрепления, обучени от Москва, посочва сирийският Център за наблюдение на правата на човека.

Първата цел на офанзивата е връщането на контрола върху град Табка в Ракка. Той е разположен на брега на река Ефрат. Близо до него има затвор, контролиран от ИД, и бивше военно летище.

Армията и нейните съюзници са влезли в провинция Ракка от югозапад и се намират вече на по-малко от 40 километра от Табка, превзет от ИД през 2014 г. Тогава ИД екзекутира 160 сирийски военни, след като превзе военното летище край града.

Най-малко 26 джихадисти и 9 военни от силите, подкрепящи режима в Дамаск, загинаха от началото на офанзивата в провинция Ракка, започнала в четвъртък. Тя беше подета десетина дни, след като Сирийските демократични сили - арабо-кюрдска коалиция, подкрепяна от САЩ - започна офанзива също в провинция Ракка и напредва също към Табка, но откъм север.

Струва ми се, че има необявена на висок глас координация между Вашингтон и Москва, каза директорът на сирийския Център за наблюдение на правата на човека Сами Абдел Рахман.

Почти цялата Ракка е в ръцете на ИД. Изключение правят градовете Тал Абаяд и Аин Иса, където дхижадистите бяха изгонени от Сирийските демократични сили. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

xp

преди 7 години

Русия, не ни освобождава сама първо.Русия избива цялата ни политическа класа след 44. Русия никога не ни е имала за брат историята го показва и сега. Русия е велика само в главите ви. Хитлер я направи на мармалад за 6 месеца. Атомните бомби трябваше да паднат при тях и да си научат урака още тугава.

28

Анонимен

преди 7 години

Сирийската армия с помощта на руснаците са влезли в Рака. Известно е, че САЩ не самно не помагат на Асад, но и му пр3ечат. И въпреки това, имало необявена кординация между Вашингтон и Москва... За балък ли *** вземат тея? Пробват се да си припишат уастие в поредния руско - сирийски успех? Колко типично.

27

П.Петров

преди 7 години

Като се чете заглавието и кат се гледа снимката ще си помисли човек, че са влезли в самия град Ар Рака.Всъщност кюрдите отдавна контролират една трета от провинция Рака, а армията на Асад и руснаците са влезли на около 10 километра по един от пътищата(42) в провинция Рака и са на толкова от 2 дена. на около 50 км. от най-близкия голям град - Ал Табка и на около 100 километра от град Ар Рака.

fallback