Снимка: Reuters
fallback

Иракски елитни части са навлезли тази сутрин в град Фалуджа, за да прогонят групировката "Ислямска държава" от този джихадистки бастион, намиращ се само на 50 км западно от Багдад, съобщиха командващи на операцията, цитирани от Франс прес.

"Рано сутринта дадохме началото на офанзива срещу Фалуджа", е съобщил за агенцията Сабах ан Номан, говорител на елитните иракски сили за борба с тероризма.

Иракските войски са навлезли в града от три посоки, уточнил говорителят и добавил, че джихадистите оказват съпротива.

Въоръжените сили на Ирак с подкрепяни от Иран шиитски милиции започнаха операцията за завземане на Фалуджа на 23 май, като първоначално наложиха блокада. Днес е започнала втората фаза на операцията с щурм в града.

Само неколкостотин семейства успяха да избягат от района на Фалуджа преди началото на операцията, съобщава Ройтерс. Предполага се, че вътре се намират около 50 хиляди цивилни, което предизвиква опасения, че джихадистите може да ги използват като живи щитове.

През януари 2014 г. Фалуджа стана първият иракски град, паднал под контрола на ИД. Шест месеца по-късно джихадистите обявиха халифат върху завзетите територии в Ирак и Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Когато Асад напада сирийски град, в който има цивилни, пищим -***, убиец, а сега?Когано иракската армия заедно със САЩ нападат град с цивилни - какво?

1

Анонимен

преди 7 години

що забравихте да споменете американската армия????????направете справка с предната си статия, там дето Русия проплакала нещо!!!!!!!п.с.западняците са супер, хрисими и с добри сърца, ще им служим и безплатно! пръц!

fallback