СНИМКА: БТА
fallback

В цяла Турция днес бе чествана годишнината от превземането на Константинопол на 29 май 1453 г. от османския султан Мехмед Втори Завоевателя, но най-пищните тържества бяха в Истанбул, където преди повече от половин хилядолетие са се водили сраженията, предаде Франс прес.

Стотици хиляди хора се събраха в квартал Йеникапъ, на Златния рог, запяха турския национален химн и развяваха огромни турски знамена. Програмата на тържествата включва внушителна заря, възстановка в 3D на превземането на града, концерт на османски военен оркестър от 563 музиканти.

В Истанбул са въведени засилени мерки за сигурност след атентатите през тази година, приписвани на Ислямска държава и на кюрдски бунтовници. Подводница, фрегата, пет хеликоптера, 9000 полицаи и десетки специално обучени кучета се грижат за сигурността, посочва АФП.

От идването на власт на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2002 г., турските власти, обвинявани в неоосманизъм, все по-често напомнят за имперското минало. В апогея си Високата порта е владяла територия от околностите на Виена до Аденския залив, добавя АФП.

"Поздравявам всички наши сестрински столици - от Сараево до Баку", каза в реч в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който води активна дипломация в страните от бившето имперско пространство. "До 2023 г. ние ще направим от "наследницата на болника" отпреди 100 години една от десетте най-големи световни икономики", увери

Ердоган, намеквайки за прозвището, дадено през 19 век от европейските столици на западащата Османска империя. "Това подхожда на потомците на Завоевателя", добави той. Турският президент обяви, че в края на август ще бъде открит третият мост над Босфора, който в момента се строи и е наречен "Султан Селим Първи". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

Истината е че

преди 7 години

До OdysseusНе че не сме го можели, а не сме го искали толкова силно. Въпреки многобройните войни между Византия и България, винаги сме имали едно наум, че от тях сме взели християнството. Хан Тервел влиза в Константинопол като ...освободител от арабското нашествие. Хан Крум е смъкнал обсадата само срещу огромен откуп, цар Симеон пък - срещу признаване на завоюваните земи. Калоян и Иван-Асен също са имали реална възможност да го направят.

193

до 260

преди 7 години

всички мюсюлмани в България произхождат от бивши християни да смениш вярата си - какъв позор

192

до 267

преди 7 години

нещо май фантазиите ти идват в повечко.. :))) доста се вживяваш, но ефекта е комичен :)))

fallback