Влдимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма друг избор, освен да предприеме ответни действия срещу американския противоракетен щит в Европа и предупреди Румъния и Полша, че може да се окажат в обсега на Русия, предаде Ройтерс.

Русия ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, за да сведе до минимум заплахата, която представляват разположените в Румъния елементи за противоракетна отбрана, каза Путин на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, предаде ТАСС.

 "Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си", каза Путин.

 "Същото важи и за Полша", допълни руският държавен глава.

Руският президент не уточни какви действия ще предприеме Русия, но настоя, че страната му не предприема първата стъпка, а само отвръща на ходовете на Вашингтон.

По-рано този месец американската армия - която казва, че щитът е необходим за защита от Иран, а не е насочен срещу Русия - задейства румънската част от противоракетния щит. Напредва работата и по намиращата се в Полша част на системата за противоракетна отбрана.

На 12 май в румънската военна база Девеселу бе организирана церемония с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по привеждането в оперативна готовност на противоракетната система "Aegis Ashore".

Русия е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но са й нужни предварителни гаранции, заяви също така Владимир Путин.

Руският президент каза, че Русия вече не вярва просто на разговори за големия взаимен интерес от изграждането на газопроводи и няма да харчи пари напразно.

Според него сътрудничеството в сферата на енергетиката и икономиката е най-добрата гаранция за мир.

Той допълни, че натискът на САЩ и ЕС не е позволил на България да построи своя участък от "Южен поток" и затова Русия е била принудена да се откаже от този проект.

Путин каза, че Русия работи по разширяването на газопровода "Северен поток" към Балтика и се надява никой да не опита да осуети този проект, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Дo 222

преди 7 години

Краварите винаги са тръгвали с рогата напред. Но винаги се напира един тореадор с червен плащ да ги измори преди да се подкосят краката им.

141

Боби

преди 7 години

До Анонимен 222Докато няма важни военни обекти на територията на Полша, Румъния, България и Прибалтийските джуджета рашките само седяха и им гледаха сеира. Сега им/ни казаха вие развръщате военна инфраструктура която ТЕХНИЧЕСКИ(а това е най-важното не какво Политически е изплямпано) може да се ползва срещу нас. Или спрете или ние ще програмираме цели на ваша територия за нашите ядрени ракети. Толкова е просто.

140

Анонимен

преди 7 години

отново тръгват с рогата напред ами като вземат държави от НАТО на мушката тогава цялото НАТО ще си ги хване тях на мушката

fallback