fallback

Украйна забрани на последния съветски лидер Михаил Горбачов да влиза на територията й за срок от пет години заради публично изразената от него подкрепа за анексирането на Крим от Русия през 2014 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Забраната е наложена "в интерес на националната сигурност, по-специално за публична подкрепа на военното анексиране на Крим", съобщи във Facebook говорителката на украинската служба за сигурност Олена Хитлянска.

По-рано тази седмица 85-годишният Горбачов бе цитиран от британския вестник "Сънди таймс", че е щял да постъпи като руския президент Владимир Путин в тази ситуация.

"Единствената истинска причина, поради която не бих го направил, е, че ако още бях на власт, Съветският съюз все още щеше да съществува и Крим щеше да е част от него", каза той в интервю за вестника.

Русия окупира и анексира украинския полуостров Крим, където е базиран руският Черноморски флот, в началото на 2014 г., след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт с улични протести и на власт в Киев дойдоха прозападни политици, отбелязва ДПА.

Русия заявява, че е анексирала Крим с одобрението на местните жители, дадено на референдум. Украйна и множество западни правителства отхвърлят допитването като нелегитимно.

"Аз винаги подкрепям свободната воля на хората, а повечето хора в Крим искаха да са обединени с Русия", заяви Горбачов.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Щирлиц

преди 7 години

***.

77

Анонимен

преди 7 години

ГОРБАЧОВ СИ Е СЧУПИЛ КРАКАТА ДА ПЪТУВА ЗА УКРАЙНА.

76

анонимна.

преди 7 години

Тази личност няма право на мнение.Достатъчно обърка целият свят.Наглец

fallback