Снимка: Reuters
fallback

Полицейски шеф е в болница, след като сблъсъци между протестиращи и силите на реда, избухнаха по време на синдикален протест в Брюксел.

Демонстрантите, които според полицията са били около 60 000 души настояват правителството да се откаже от плановете за увеличаване на работната седмица и от свиване на обществените разходи, за да се влезе в европейските стандарти за икономическо управление.

Сблъсъците избухнали следобед, в близост до международната „Гар дьо миди“, когато неизвестни лица започнали да замерят с каквото им попадне охраняващите синдикалния протест полицаи.

Протестното шествие било към края си и хората вече се готвели да се разотиват, когато започнали безредиците, инициирани от малка група. Тя замеряла силите на реда с камъни и бутилки. Някои от нападателите били с маски на лицата.

Полицаите бързо надянали каските и така са избегнати повече жертви. Ранени са осем демонстранти и двама полицаи, единият от тях, шеф на полицейски район "Иксел“ в Брюксел. Той е с рана на главата в болница, като състоянието му не се уточнява.

Ситуацията е успокоена, след като полицията отвърнала с водни оръдия. 23-ма души са арестувани.
Местни медии съобщават, че става дума за провокация на анархисти.

Полицейският комисар се прочу, когато арестува наведнъж 100 души, появили се в Брюксел на неразрешен митинг, веднага след атентатите от 22 март. Поради опасения за сигурността на участниците, маршът на солидарността и мира тогава беше отменен, но в града се появиха хора от провинцията. Комисар Пиер Вандерсмисен нареди на полицията да арестува наред и над 100 души попаднаха зад решетките.

Синдикатите изкараха членовете си в знак на протест днес срещу плановете на правителството да премахне 38-часовата работна седмица, срещу съкращенията в публичния сектор и връщането на временните договори и пробните периоди. Профсъюзите са недоволни, че мерките за бюджетни икономии на правителството на премиера Шарл Мишел са насочени предимно към средната класа и малко засягат най-богатите белгийци. За 31 май е насрочен нов протест, този път национален. А за 24 юни социалистическите синдикати са обявили национална стачка, която обаче не се подкрепя от останалите профсъюзи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Филип Тотю

преди 7 години

Айде, да не се плашим толкова с мигрантите. Гледайте си в канчето. Повечето от тях са неграмотни и без умения. Няма да ги вземат на работа, докато не се научат. Пък и като гледам и те не са примрели да работят. Трудът е навик, а повечето от тях нямат. Свестните си идват на договори, останалото ще се маргинализира като им изтекат помощите. Европа просто не може да си позволи вечно да ги дундурка

29

Анонимен

преди 7 години

В който и съюз да влезем - разпада са

28

Анонимен

преди 7 години

За съжаление разни филмчета за Новият Световен Ред ще се окажат самата истина. Просто се налагат някакви робски условия в името на какво? Да правиш повече пари на богатите и да си зависим. Затова бяха вкарани толкова тара.мбуки в Европа - за да се размие обществото с някаква бездарно-колониална маса. Един работещ ще издържа освен пенсионери и неработещи на социали, и мигранти. Честито!

fallback