Снимка: Reuters, архив

Размерът на тленните останки на жертвите на катастрофата със самолета на египетската авиокомпания Egyptair навежда на мисълта за взрив на борда, смята египетски съдебен лекар, цитирани от световните агенции.

Още по темата

Малкият размер на тленните останки навежда на мисълта за експлозия. Най-голямата част от тленна останка намерена досега е с размера на длан. Някои от тленните останки бяха доставени в 23 чувала за анализ в Кайро, каза представителят на египетските съдебно-медицински власти, цитиран от Ройтерс.

Експертът, за когото Асошиейтед прес твърди, че е високопоставен съдебен лекар и че е част от египетския разследващ екип, казва, че той лично е прегледал останките на жертвите, докарани в моргата на Кайро.

Логичното обяснение е взрив, който е свалил самолета, казва той. Но какво е причинило взрива не мога да кажа, допълва специалистът, пожелал да запази анонимност. Той казва, че досега има доставени 80 части от тела.

Няма дори запазена цяла част от тяло, като например глава или ръка, казва експертът и допълва, че една от частите е лявата половина на човешка глава, предаде АП.

Негови колеги патолози обаче казват, че все още малък брой останки са донесени в Кайро и е прекалено рано да се говори дали е имало експлозия на борда, допълват Ройтерс и ДПА.

Следователи досега не са намерили каквито и да е следи от експлозиви, които биха могли да наведат на мисълта за бомба на борда, посочва агенцията.

В момента се извършва ДНК анализ на тленните останки, за да може те да бъдат идентифицирани и предадени на техните близки, предаде ДПА.

В катастрофата над Средиземно море загинаха 66 души. Трагедията се разигра в ранните часове на миналия четвъртък. Самолетът изпълняваше полет от Париж за Кайро и падна в Средиземно море на около 290 километра от египетските брегове, припомня ДПА.

Египетските власти смятат, че по-вероятната версия за катастрофата е терористично действие, отбелязва АП. Начинът, по-който е летял самолетът, преди да изчезне от радарите, резките му отклонения под различен ъгъл наляво и надясно навеждат на мисълта за взрив или борба в пилотската кабина. Досега обаче няма категорични доказателства за тези хипотези.

Днес роднини на жертвите пристигнаха в Кайро, за да дадат ДНК проби за анализ на тленните оставки, което ще помогне за тяхното идентифициране.

Черните кутии на машината все още не са намерени. Египет прати подводница за издирването им. Френски кораб се присъедини към международните усилия за локализиране на останките от самолета и за издирването на черните кутии. В операцията участват и кораби и самолети от Великобритания, Кипър, Гърция и САЩ. /БТА/
 

Коментари Напиши коментар

7

Дубълве

преди 6 години

То и самолетаина Германуингс беше станал на конфети, ама не, не госвалиха миражите, ами лудия пилот беше виновен. Та и сега- голяма изненада...

6

Анонимен

преди 6 години

Не бе. Самолета си падна благодарение на по-ниско платените мултикултурни работници, специализирали протоколна философия и послушно гледащи като боливийско дете чакащо осиновяване. Каквато и да е причината и компаниите, и работниците, и службите ще имат сметка да е само едно. Вече ще има бездарност от колониален тип - било то "контролирана" или природна. Иначе пак ще има "наши" и "ваши" и "по-наш" ще бъде по-големият артист поддържащ "общото благо".

5

Коран в кенефа

преди 6 години

Дали бомбата е сложена там от някой християнин избиващ неверници в името на Исус?