Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Руската авиация предприе днес удари срещу сирийския град Алепо за пръв път, откакто на 27 февруари влезе в сила частичното примирие, договорено под егидата на Москва и Вашингтон. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), предаде Франс прес.

Руски и сирийски самолети осъществиха днес 40 атаки на пътя Кастело. За пръв път от обявяването на примирието руски самолети действат в Алепо, заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на Центъра.

"Пътят Кастело" северно от Алепо е жизненоважен за бунтовниците, тъй като оттам минават маршрутите за снабдяване на контролираната от тях част на града, пояснява АФП.

Силите на режима се опитваха неведнъж, но без успех, да поемат контрола над него. Ако бяха успели, завветите от бунтовниците квартали щяха да бъдат обградени отвсякъде.

В Алепо примирието беше нарушено на 22 април, а в последвалите битки там загинаха към 300 души.

Русия предложи в петък на САЩ и на международната коалиция начело с Вашингтон да предприемат съвместно от 25 май нататък въздушни удари срещу "терористичните групировки", действащи в Сирия, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Той добави, че страната му си запазва правото едностранно да нанася удари по подразделения на терористични организации и незаконни въоръжени формирования, които не участват в режима на прекратяване на огъня.

Според говорител на САЩ Русия е изтеглила твърде малка част от своите сили, разположени в Сирия, откакто президентът Владимир Путин обяви частично изтегляне през март, и е изградила по-специално нова предна база близо до Палмира.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Анонимен

преди 7 години

Колкото до гладуващите руснаци, най-добре вижте сутришното предаване на РТ1 за избор на най-качествен хранителен продукт. Вижте как изглеждат супермаркетите им. Вижте и сайтовете им за храни и напитки! Не им е лесно, разбира се, американците им устроиха ембарго. Но това само подейства оздравително на руската икономика. Сега производството на месо се е удвоило, лидират в износа на зърнени, превзеха китайския пазар за шоколадови изделия, оправят си рибната промишленост, построиха огромни оранжерии

150

Черен Петър

преди 7 години

До Анонимен 242Мани го тоя гурел! Преди 27 години такива го вномети като това същество се изтъпаниха пред Св. Ал. Невски и обясниха, че България е обрулена, окрадена и фалирала. После казаха, че знаят как да я оправят! Е, оправиха я! #240 е писал как! Адвокати, философи, журналисти, писатели, актьори, музиканти и прочее *** - все майстори на плямпането и манипулациите. То ако държава се правеше с плямпане, пеене и скачане!

149

Анонимен

преди 7 години

До OdysseusТуй с генетиката си го бодни на шапката! Никакви систематични генетични изследвания тук не са правени! Че и %-ти! Навремето Natnl.Geo заедно с Microsoft искаха да правят мащабни изследвания по цялото кълбенце. Нищо не стана. Причина - всеки трябва да се бръкне с повече от $10, за да изпрати генетичен материал. Да не съм престъпник, че да имат мой генетичен материал в компютрите? Но такива като теб - тыппи Х-крементчета с удоволствие джвакат измислицата! Само да не сме славяни, нали!

fallback