Снимка: архив, Reuters
fallback

Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел в коментар на днешни публикации в германски и български медии.

Според медиите германските власти са изготвили поверителен доклад, в който се твърди, че ако бежанският поток наистина се пренасочи към нашата страна, българската полиция, която "страда от липса на средства и служители", можело да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".

Oще по темата

За момента натискът по границите ни е намалял много значимо след сключването на споразумението ЕС-Турция. Оценяваме усилията на нашите съседи и съюзници, посочи министър Митов. Той поясни в отговор на въпрос, че нашата страна е настояла да има "план Б" по повод споразумението, което съдържа деликатни моменти.

От 2013 г. предупреждаваме за увеличаване на миграционните потоци, още тогава започнахме да изграждаме съоръжения по границата си с Турция. Ако има готова държава в ЕС, това е България, заяви външният министър.

Даваме си сметка за всички опасности и нямаме никакви илюзии, предупреждавали сме всичките си партньори. Една от стабилните държави в региона в това отношение е именно България, добави министърът.

На тази опасност сме обърнали внимание от много дълго време, този въпрос е поставян в рамките на НАТО и ЕС. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че правителството веднага е отчело този елемент и НАТО пое ангажимент да оценява резултатите от операцията в Егейско море и да бъде гъвкава по отношение на оценката за евентуалното пренасочване на трафика на хора през алтернативни маршрути, посочи Митов.

Министърът съобщи, че е поставил този въпрос и на днешното съвместно заседание на неговите колеги от алианса с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, за да бъде възможно сътрудничество и по други участъци, където се появи такава опасност (пренасочване на мигрантския поток - бел. кор.), например по сухопътните граници или в Черно море. Засега такива данни нямаме, постоянно следим ситуацията, ако се забележи подобно създаване на алтернативни маршрути, поясни министърът.

Продължаваме разговорите с всички съюзници в НАТО за това какви отбранителни способности могат да се създадат допълнително в Черно море, което се вписва напълно в концепциите до момента. България ще направи всичко възможно да укрепи защитните си способности в Черноморския регион, заяви Митов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 8 години

Алтернативите за управлението на България са две:прости и хитри хора като Т.Живков и ББ илиумни и зли като Костов и Митов.Властта винаги работи за силните на деня.Хубаво е, когато интересите на властимащите и народа съвпадат.Изводът е:по-добре ББ.

45

Анонимен

преди 8 години

Има няколко човека,които са представители на Сорос и на американските интереси като цяло.Те заемат висши ръководни постове и работят срещу българският народ и държава.Но в същност именно българският народ е допуснал национални предатели на власт.Искрено се надявам,че ако не дай Боже ислямистите тръгнат през България,народът да се организира и да даде отпор на тази зараза.Но мисля,че Борисов има силно развито чувство за самосъхранение и добре знае,че ако ония тръгнат през БГ той ще си замине .

44

Анонимен

преди 8 години

Това е национално предателство!тия хора трябва да се изгонят от постовете си веднага!***!Платени *** и народоотстъпници!

fallback