Снимка: кадър YouTube
fallback

Ламия Аджъ Башар. Така се казва момичето на снимката. Тя е една от хилядите секс робини на "Ислямска държава". Тя е била заловена, държана в плен, а после е избягала. Раните ѝ са следствие от бягството й от похитителите.

Някога Ламия е била щастливо момиче. До август 2014 г., когато ИД отвличат нея и семейството ѝ от иракската провинция Синджар, разказва германският "Die Welt".

Самата Ламия се е опитвала да избяга 4 пъти от насилниците си. Всеки път обаче ставало по-лошо.

Петият път обаче бил успешен. Уви, само за нея. Тя тръгнала с още две момичета, тя ги познавала като 20-годишната Катерина и 8-годишната Алмас. Една от тях обаче стъпила на мина и това бил краят на двете момичета. Ламия оцеляла и трафикантът, който бил нает, за да измъкне момичетата, я предал на кюрдските сили.

Ламия обаче е изгубила дясното си око при взрива. Лицето ѝ е покрито с белези, а се нуждае и от допълнително лечение, за да се спаси и малкото зрение, останало в лявото ѝ око.

Въпреки това 18-годишното момиче смята, че това е нейната победа над мъжете, които са я насилвали.

"Най-важното е, че оцелях!", разказва момичето пред Асошейтед прес от леглото в дома на чичо си, където сега живее.

15 август 2014 г. Тогава свършва животът за Ламия, какъвто го познава тя. Джихадистите на "Ислямска държава" отвличат нея, шестте ѝ сестри и брат ѝ. Разказва, че те са били разделени и отведени на различни места. Момичето не знае какво се е случило с родителите ѝ, които вероятно са мъртви. 9-годишната ѝ сестра Маяда обаче все още е в плен някъде в самообявения халифат.

Петте други сестри са успели да избягат преди Ламия и сега са в Германия. Брат им, който е прекарал месеци в тренировъчен лагер в Рака, също се е измъкнал и сега е при роднини в Дохук, в северната част на Ирак.

19-месечният ужас, който Ламия е преживяла при "Ислямска държава" я е оставил дълбоко травмирана. Въпреки това тя иска да разкажи историята си. Не крие името, лицето си. Тя е сексуално насилвана, но това не я спира. Почти механично разказва как е била препродавана от един на друг, пребивана и насилвана. Въпреки това тя е била решена и надеждата, че ще успее да избяга, никога не я напуска.

Първият ѝ собственик е бил командир на ИД, който се казвал Абу Мансур. Той я пребивал, държал я вързана с белезници в дома си в Рака. На два пъти тя се опитала да избяга от него, но това влошавало нещата.

След месец била продадена, новият ѝ собственик бил от Мосул. При него тя прекарала два месеца, след което отново била продадена. Този път на бомбаджия от "Ислямска държава", който я принуждавал да прави взривни жилетки и устройства за коли бомби.

"И от него се опитах да избягам", разказва Ламия. "Той също ме залови и ме преби". Когато тя му омръзнала, била предадена на поредния собственик - лекар от Хоиджа, малък иракски град под контрола на ИД. Едва на 55 километра е Киркук, който е под контрола на кюрдите. Лекарят обаче също не пощадил Ламия.

Въпреки това тя успяла да се свърже със своите близки в годината, която прекарала при него. Нейният чичо разказва, че семейството платило $800 на трафикант, който да уреди бягството на Ламия. Тя е късметлийка, че е оцеляла, защото не си спомня много, само отекването на експлозията. Кюрдските военни сили - пешмергите, успели да я спасят и да я отведат в болница.

Днес тя се притеснява най-много за малката си сестра, 9-годишната Маяда. За нея няма много информация, освен снимка, която детето е успяло да прати на чичо си. На снимката момичето стои пред флаг на "Ислямска държава".

Ламия скоро ще замине за Германия, където са и сестрите ѝ. Там ще получи и нужното лечение. Но въпреки това иска да се върне у дома в Ирак. Където е сърцето ѝ и животът й... който някога е имала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

коко

преди 8 години

До 17. Кратуно болна, Брейвик е национален герой и норвежците го подкрепя.

20

Lan

преди 8 години

24 това пък от къде го съчини?!

19

Анонимен

преди 8 години

Там има война,жалко за стотиците хиляди невинни хора.Във България въпреки че няма война положението на много българки е по лошо.

fallback