Снимка: Reuters

Версията за взрив на борда на египетския лайнер А-320 е смятана за много вероятна от френски експерти по сигурността на полетите.

"Най-вероятно разрушаването на самолета във въздуха е станало много бързо. Това може да е било предизвикано както от технологичен взрив, така и взрив от заложена бомба. Взривното устройство е можело да бъде доставено на борда заедно с храната за пътниците", заяви по телевизия BFM-TV френският експерт Жерар Фелтзер, който е бивш пилот от гражданската авиация.

Още по темата

Според него в полза на версията за взрив на борда говори и фактът, „че пилотът или не е успял да предаде никакво съобщение, или, ако се вярва на неофициалните данни, е предал кратко съобщение, че самолетът е неуправляем. Тоест на борда на самолета е станало стремително развитие на събитията, явно съпроводено от разхерметизиране на машината, което е крайно опасно както за пътниците, така и за екипажа“.

"Тази версия за експлозия се подкрепя и от сложната политическа ситуация в Египет, а също така вече станалите в тази страни терористични актове на борда на самолет", добави експертът. "За момента обаче е невъзможно да се определи дали това наистина е било терористичен акт", призна Фелтзер.

"Въпреки много строгите мерки за сигурност, прилагани на парижкото летище, внасянето на взривно устройство на борда на самолета е напълно възможно", каза по радио France Info эксперт Пиер Кандом.

"На летището през миналата година беше проведена мащабна проверка на целия персонал, бяха уволнени редица подозрителни работници, по-специално в багажната служба. Имайки предвид обаче големия брой работници, не е изключена възможността за пренасяне на малки взривни устройства и разполагането им например в салона. Освен това има немалко начини оборудването за проверка на багажа и на пътниците да бъде "измамено", каза експертът.

"Не бива също така да се забравя, че египетският лайнер е пристигнал в Париж след редица промеждутъчни кацания, което повишава вероятността от разполагането на взривно устройство в него", добави експертът, цитиран от ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase