Снимка: архив Reuters
fallback

България е сред страните, които печелят от Трансадриатическия газопровод (ТАП) /Trans Adriatic Pipeline (ТАР)/ наред с Гърция, Албания и Италия, пише руският електронен в. "Взгляд" в коментар за вчерашното официално откриване на строежа.

София "се радва на проекта", тъй като е изградила вече първата фаза от интерконектора "Гърция-България", обяснява мрежовото издание. "Взгляд" цитира министъра на енергетиката Теменужка Петкова, заявила, че сред основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, по-специално "реализацията именно на интерконектора с Гърция".

Албания също получава изгода - до момента страната бе изолирана от енергийните мрежи на ЕС, но благодарение на ТАП ще може да се влее в регионалната енергийна мрежа. Там се очакват и приходи от близо един милиард евро като преки чуждестранни инвестиции, нови работни места и др.

Най-много обаче ще спечели, естествено, Гърция, чийто премиер Алексис Ципрас с право заяви, че ТАП означава нова ера за страната му. Гърция не само получава наред с Италия достъп до запасите от каспийски газ - тръбата я прави енергиен възел за региона. Ципрас очаква 1,5 милиарда евро инвестиции за страната си; Гърция днес е в криза и за нея това са огромни пари. Гръцки фирми ще бъдат включени в строежа и 8000 души ще получат работа, обяснява "Взгляд".

"Но колкото и да се перчи Марош Шефчович", зам.-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз, "с помощта на тази тръба и на азербайджанския газ Европа не ще може да се откаже от руския газ", твърди електронният вестник.

Според руския експерт Константин Симонов, цитиран в статията, проектът "много изостава от графика и май отива вече отвъд 2020 г." въпреки първоначално обявения срок за приключване - 2018 г., продължен после до 2019-а. "С оглед общата икономическа ситуация мисля, че на практика азербайджанският газ ще стигне до Европа най-рано през 2022 г.", казва специалистът.

По думите му, руският "Газпром" може да не изгуби пазарния си дял в Италия, купуваща много гориво от различни страни - "всичко зависи от ценовата политика". Освен това Азербайджан ще доставя чрез ТАП само 10 милиарда кубика газ, а миналата година Русия достави в Европа почти 160 милиарда кубика, затова азербайджанското гориво не може да се отрази сериозно на европейския пазар, добавя "Взгляд".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

До Пешко

преди 8 години

Пешко ,още през 1997 години ,преди близо 20 г ,Иван Костов се върна от Азърбейджан ,строиха гвардейския оркестър на летището и той тържествено обяви--Край на руския монопол за газа в България.Сега е вече 2016 г и отново слушаме същите хуморески.Иначе ние потребяваме толкова газ на месец ,колкото германия за няколко часа.Така ,че ние като клиент не представляваме никакъв интерес за Газпром.Бяхме интересни като транзитираща страна ,ама вече и такава няма да сме .Особено като построят и Северен-2

25

До 27

преди 8 години

Я виж колко е печалбата на "Газпром " за 2015 г и то при ония цени на нефта и газа.Барела тогова беше около 30 долара ,а сега вече гони 50 -те.А през това време над 700 компании в САЩ ,особено тези с шистовия добив предадоха богу дух.Демек-фалираха.Иначе тя и сега цената на газа на Исакча е ниска ,ама докато дойде до нас и докато се налапат нашитепкрадци става двойна

24

Анонимен

преди 8 години

сега като тръгне и нашия Български газ и започнем да продаваме на целия ЕС русняците ще омалеят нацяло не че сега не са но тогава ще ги довършим

fallback