Снимка: "Новинар"
fallback

Белград ще остане без улица, носеща името на Гоце Делчев - един от създателите и легендарен ръководител на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

Промяната става по лично предложение на сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович с аргумента, че Делчев е антисръбски герой.

"Промяната е напълно естествена, защото Гоце Делчев като основател и ръководител на македонската революционна организация и на Българската македоно-одринска революционна организация (БМОРО) няма никакви заслуги, нито за Сърбия, нито за Белград. Нещо повече - организацията, която ръководи е откровено антисръбска", поясни Горан Весич от общинската управа в Белград, цитиран от "Новинар".

Местните власти смятат да прекръстят улицата "Гоце Делчев" на "Маршал Толбухин". Преименуването предизвика разгорещени дискусии в близките до властите издания.

Според д-р Александър Животич от Историческия факултет на Белградския университет от историческа научна гледна точка Гоце Делчев не може да има заслуги, които да оправдават съществуването на улица на неговото име в Белград.

"В същото време заслугите на маршал Толбухин са неоспорими. В действителност заслугите на Гоце Делчев за македонския народ са минимални. Македонците около неговото име създадоха мит, който се появи през 40-те години на миналия век, когато Делчев се превърна в символ на македонската национална борба.

Дори и Лазар Колишевски, един от водещите македонски комунисти веднага след края на Втората световна война каза, че Гоце Делчев е бил българин, който няма никакви особени заслуги в борбата на македонския народ", коментира историкът Животич.

По думите му "това е една революционна организация, която води преди всичко пробългарска политика и смята Македония за неразделна част от българското териториално пространство. Наистина не може да се говори, че тази политика е в услуга на сръбско-македонското приятелство.

Освен убийства, опити за атентати, фалшиви обвинения пред османските съдилища и физически нападения, ВМРО се бори за намаляване до минимум на сръбското влияние в Македони"” допълва Животич.

Преподавателят припомня още, че "атентати и нападения са извършвани от Даме Груев, който е най-близкият приятел и съратник на Гоце Делчев", посочва още Животич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

do 11

преди 7 години

До АнонименКрадат и пари не само история,и то много пари.

13

Чичо Сам

преди 7 години

СЪРБИТЕ СА ИСТИНСКИ МЪЖЕ!!!

12

Анонимен

преди 7 години

Ако искат да си кръстят булеварда "Плескавица", все ми е едно. Гоце Делчев има кой да го почита.

fallback