Снимка: архив Reuters

Европейските членки на НАТО трябва да създадат режим на "военен Шенген". Това предложи на форум в Талин командващият сухопътните войски на САЩ в Европа, генерал Бен Ходжис, предаде ТАСС.

"Необходимо е това, което бих нарекъл "военен Шенген". Сега ми е необходима една седмица, за да получа разрешение за прехвърляне на сили от Германия в Полша. И две седмици - за разрешение да прехвърля сили през територията на Чехия", каза генералът, участвайки в международна конференция, посветена на паметта на бившия естонски президент Ленарт Мери под наслов "Създавайки нова норма". В отговор на изказването на Ходжис литовският външен министър каза, че такъв режим трябва да бъде създаден в най-скоро време, пише БТА.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви на конференцията, че източният фланг на НАТО трябва да стане равнозначен на западния по отношение на безопасността. Сега виждаме, че в НАТО съществуват различни статути за безопасност на страните, влезли в алианса след 1999 г., и тези, които и преди това са били негови членки. Ние искаме на срещата на високо равнище на НАТО (във Варшава на 8 и 9 юли) всички страни да имат еднакъв статут. "Източният фланг по отношение на сигурността трябва да стане аналогичен на западния", заяви полският външен министър.

Заместник-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу каза, че НАТО е изправен пред заплахи на изток и на юг, а стратегията му трябва да "работи на 360 градуса".

Балтийските страни и страните от Източна Европа неведнъж са казвали, че на срещата на пакта във Варшава ще поставят въпроса за постоянно присъствие на НАТО в региона, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase