Снимка: Twitter

В литовската столица Вилнюс се появиха гигантски графити, изобразяващи Доналд Тръмп да целува по устата Владимир Путин, и предизвикващи горчиви усмивки сред минувачите, съобщи Франс прес.

Рисунката е вдъхновена от известната снимка, на която бившият съветски лидер Леонид Брежнев целува бившия си източногермански колега Ерих Хонекер, и станала графити на Берлинската стена.

Тя показва безпокойството на литовците от симпатиите към руския президент, изразявани от кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ.

"Имаме впечатлението, че сме в нова Студена война, а Америка може да избере президент, който иска да бъде приятел с Русия", казва пред АФП Доминикас Чекаускас, собственикът на заведението за бързо хранене, на чиято стена са нарисувани графитите.

"Виждаме прилики между двамата герои. И двамата имат его, надуто до краен предел и изглежда забавно, че се разбират толкова добре", добавя той.

Литовците, както и жителите на съседните Балтийски страни, са притеснени от коментарите на Тръмп по отношение на НАТО, която смятат за важен бастион за тяхната сигурност, отбелязва агенцията.

"Тръмп каза публично, че Путин е силен лидер, а НАТО е остаряла и скъпоструваща организация", посочва Кестутис Гирниюс, асистент в института по международни отношения и политически науки във Вилнюс.

"Графитите отразяват опасенията на някои литовци, че може да видят как Тръмп раболепничи пред Путин и пренебрегва техните проблеми със сигурността", обяснява той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase