СНимка: Reuters

Руските власти съобщиха, че са получили право да конфискуват имуществото в чужбина на бившия олигарх и критик на Владимир Путин Сергей Пугачов, обвинен във фалшив фалит, предаде Франс прес. Това означава, че собствеността на Пугачов във Франция може да бъде продадена.

Мярката се отнася за 47-метрова яхта, плаваща под флага на Каймановите острови, и за имоти в Южна Франция като вилата Шато дьо Геро в Ница, една вила в Сен Жан Кап Фера и хижа във Валберг, посочи в комюнике руската Агенция за застраховане на влоговете, занимаваща се с процедурите по фалита на финансови институции.

Пугачов, смятан за "банкера" на Кремъл, сенатор, оглавяващ финансова империя, претърпя огромен срив с фалита на неговата "Межпромбанк" през 2010 г.

Преследван от руското правосъдие за кражба и злоупотреба със средства при този банкрут, магнатът разкритикува атаките на руските власти и избяга във Великобритания, а после във Франция, чийто гражданин е. От края на 2014 г. Пугачов е издирван от Интерпол.

По делото Агенцията за застраховане на влоговете изисква изплащането на 75,6 милиарда рубли (1 млрд. евро), за да обезщети кредиторите.

През септември миналата година бившият олигарх, който се смята за жертва на преследване от страна на Кремъл, подаде в арбитражния съд в Хага иск на стойност 12 милиарда долара срещу Русия, обвинявайки я, че го е лишила от собствеността му.

Пугачов подаде жалба и в Париж за насилствено отнемане на средства и кражба, извършена от организирана банда.
Имуществото на Пугачов във Франция включва веригата магазини за луксозни храни "Едиар". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase