Снимка: архив, Reuters

Близо 2 процента от световния брутен вътрешен продукт или от 1,5 до 2 трилиона долара са били дадени за подкупи през 2015 година, обяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от световните агенции.

Лагард подчерта, че корупцията е проблем, с който се сблъскват и развиващите се, и развитите страни.

"Корупцията е изключително сложно явление, което има тенденция да устоява на времето", се посочва в доклада, разпространен късно снощи в навечерието на днешната антикорупционна среща на високо равнище в Лондон. На нея се очаква да присъстват близо 40 държавни и правителствени лидери, отбелязва АФП.

"Икономическата и социалната цена на корупцията като цяло без съмнение е по-висока (от 1,5 - 2 трилиона долара)", се допълва в изследването.

Културата на корупцията насърчава неплащането на данъци и дори може да доведе до насилие, граждански размирици с опустошителни социални последици, се допълва в доклада.

На чисто икономическо равнище тя може да спре държавните и частните инвестиции и да подкопае икономическата стабилност. "Корупцията може силно да отслаби потенциала на растежа", отбелязват експерти на Фонда.

Неотдавна МВФ спря заемите си за Украйна, Малави и Мали заради подозрения за корупция, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase