Снимка: flickr

Държавните старчески домове в Германия са като луксозни хотели. Звездите им според нашите представи могат да надхвърлят дори пет. Случва се бизнесмени да наемат старинен замък и да го превърнат в рай за хората с броени земни дни, но работата за болногледачите е непосилна, разказва пред "24 часа" Ива Петкова от Монтана.

В старческия дом в Хайделберг тя издържала само 11 дни. Пет-шест медицински сестри като нея се грижели за 45-50 лежащо болни баби и дядовци.

Първите три дни Петкова не могла да се храни от погнуса, а следващите 8 не мигнала от преумора.

"Движех се като робот, тичах от първия до третия етаж. Още недовършила с манипулациите при един болен, тичах при друг, викаха ме при трети... Нямах време да пия чай или вода и устата ми пресъхваше...", спомня си Ива.

На първия етаж били настанени лежащо болните, на втория - тези с увреждания в инвалидни колички, а на третия - пациенти на интензивното, такива с бактериални инфекции, които са на специално обгрижване.

В мазето пък била разположена столовата, където се приготвяла храната. За всеки обитател се готвело по индивидуално меню, приготвяли се лечебни сиропи.

Болногледачите, сред които и мъже, са били принудени да тичат по етажите и да дават лекарствата, да изправят на крака обитателите и т.н.

На всеки пациент се следяло кръвното налягане, биели се инжекции, водело се досие.

"Работата е напрегната и динамична, случват се какви ли не извънредни ситуации и сестрите трябва да реагират на момента", допълва Ива.

Твърди, че в тези социални заведения винаги има глад за работна ръка. Затова и персоналът е многонационален.

За възрастните пенсионери се грижат хървати, рускини, гъркини, африканци, египтяни, румънци и българи. Никой обаче не се задържа за дълго време.

Ива разказва, че болногледачите получават по 1700 евро средно месечно възнаграждение, но то е за който може да издържи.

За лукса пък да преживеят спокойни старини пенсионерите в Германия плащат от 2500 до 3000 евро на месец.

"За настанените в старческите домове е добре, но за обслужващия персонал е много трудно, натоварването е дори свръх физическите възможности", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase