Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters
fallback

"Последният ден от мандата ми е 31 декември 2018 г.", заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в навечерието на решаващо гласуване в Сената по процедурата за отстраняването й от поста, предаде Франс прес.

"Ще се боря с всички сили, използвайки всички възможни законни средства", заяви преди хиляди свои привърженици Русеф в реч на форум, посветен на жените.

"Около мен има достатъчно нелоялни хора и предатели", каза Русеф, обвинявайки в "модерен държавен преврат" своя вицепрезидент Мишел Темер, който може да я замени на поста още следващата седмица, и бившия председател на Камарата на депутатите Едуардо Куня, когото правосъдието миналата седмица отстрани временно от длъжност.

Oще по темата

"И през ум не ми е минавало да подам оставка. Тази мисъл се върти в техните глави, не в моята", добави тя.

"Тези хора не могат да бъдат избрани на президентския пост с гласа на народа. Те използват процедурата по отстраняване от длъжност, за да осъществят истински непреки избори, от които народът е изключен", заяви Русеф.

Президентът Русеф отправи към Върховния съд искане в последния момент да спре гласуването в Сената по въпроса дали да се пристъпи към процедура по импийчмънт срещу нея на фона на улични протести на нейни привърженици из цялата страна, посочва ДПА.

В искането си до съда Русеф определи процедурата по импийчмънт като злоупотреба с власт от страна на Едуардо Куня, временно отстранен в петък от Върховния съд във връзка с разследване за корупция.

Решението на най-висшата съдебна инстанция в страната се очаква преди насроченото за тази сутрин гласуване в Сената.

По-рано главният прокурор Жозе Едуардо Кардозо поиска от Върховния съд да анулира процедурата за импийчмънт на президена Русеф.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Саладин

преди 7 години

Изглежда с 20г.по млада !

8

Анонимен

преди 7 години

ДИЛМА РУСЕВ Е СВЕТОВЕН ЛИДЕР, НИЕ НЯМАМЕ ТАКЪВ ДОРИ И НА БАЛКАНСКО НИВО.

7

Наблюдател

преди 7 години

Ей как бодът в очите на "демократизаторите" и Мадуро и Дилма и Ево Моралес... Е не щат да вървят в "правилната" посока и това е...

fallback