Садик Хан. Снимка: Reuters

Садик Хан - първият мюсюлманин, избран за кмет на Лондон, разкритикува  "невежата представа за исляма" на Доналд Тръмп - вероятния кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ през ноември, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

През декември, след атаката на двойка джихадисти в Сан Бернардино, Калифорния, Тръмп се обяви за пълна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ.

Още по темата

Но след като миналата седмица Садик Хан бе избран за кмет на британската столица, ексцентричният милиардер заяви вчера пред вестник "Ню Йорк таймс", че за него би направил изключение.

"Невежата представа на Доналд Тръмп за исляма може да накърни сигурността на нашите две страни", каза Хан пред лондонския ежедневник "Ивнинг стандард" и допълни, че възгледите на Тръмп "пораждат риск от отчуждаване на мюсюлманите в целия свят и отговарят на интересите на екстремистите".

"Не става въпрос само за мен", отбеляза Хан, "а за моите приятели, семейството ми и за всички с произход като моя, навсякъде по света." "Доналд Тръмп и хората около него мислят, че западните либерални ценности са несъвместими с традиционния ислям - Лондон доказа, че той греши", подчерта новият кмет на британската столица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase