Ким Чен Ун. Снимка: Reuters

Бившият началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили, за когото наскоро бе съобщено, че е бил екзекутиран, вероятно е жив и в добро здраве, тъй като е включен в публикуван днес списък с официални назначения, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

По-рано южнокорейски медии обявиха, цитирайки националното разузнаване, че И Йон Гил е бил екзекутиран в началото на февруари заради подозрения в корупция и създаване на политическа фракция. Северна Корея не потвърди тези информации, но назначи нов началник на генералния си щаб - И Мьон Су.

Още по темата

Името на И Йон Гил обаче фигурира в списъка на новоизбраните членове на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. Той е избран още за кандидат-член на Политбюро на КТР и за член на Централната военна комисия.

И Йон Гил е известен като един от най-доверените сътрудници на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен Ун. Той не присъства на две важни срещи през февруари, след което се появи информацията, че е бил екзекутиран.

Новината, че той е бил назначен на ключови постове, е пореден гаф на южнокорейското разузнаване, което често е давало погрешна информация за Севера, отбелязва АП. Тя показва колко е трудно дори за професионални шпиони да проникнат в тайните на един от най-затворените режими в света.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase