Снимка: архив Reuters
fallback

За последните 24 часа италиански кораби са помогнали за спасяването на близо 1800 мигранти, опитали се да преминат от Северна Африка до Италия с лодки. Това съобщи италианският военноморски флот, цитиран от Ройтерс и БТА.

Броят на спасените мигранти се повишава със затоплянето на времето, допълва агенцията.

При 10 операции с участието на италианския флот, бреговата охрана и финансовата полиция са били спасени 1759 мигранти, съобщават от агенцията за охрана на границите на ЕС "Фронтекс" и благотворителната организация "Лекари без граница". Италианската фрегата "Грекале" отвежда мигрантите към Сицилия, очаква се да пристигнат утре.

Засега няма данни за националността им.   

С това броят на мигрантите, достигнали Италия по море тази година, надхвърли 30 000 - малко повече в сравнение със същия период миналата година.

Хуманитарни организации отбелязват, че морският път от Либия към Италия в момента е основният маршрут за търсещите убежище в Европа, след като споразумението между ЕС и Турция доведе до отслабване на потока от хора, опитващи да достигнат Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

В няколко войни италианският флот показа, че е най-добър във ваденето на хора от водата, а не в изпращане на врага на дъното! Традицията продължава...

12

Анонимен

преди 7 години

А им беше кеф като убиваха кадафи. Сега тея дето участваха в операцията да ги прибират тея. А лятото тепърва идва. С либийците нямат споразумение като с ердоганчо. И с тунизийците ;))

11

Анонимен

преди 7 години

Спрете да ги вадите де!

fallback