Снимка: архив Reuters
fallback

България като най-бедната държава в ЕС би пострадала по-сериозно от другите страни членки от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Брюксел и САЩ, предупреди евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

Тя припомни, че споразумението ще засегне целия живот на всеки – от трудовите му права, гаранциите за здравето му, безопасността на храните и много други.

Oще по темата

"Имам много сериозни опасения, че България може да пострада, поради две причини. Едната е свързана със свалянето на митническите бариери за стоки от САЩ, а втората - със сериозното сваляне на стандартите", каза Йотова пред "Труд".

Тя предупреди, че свалянето на митническите тарифи означава, че има опасност европейският пазар да бъде залят от американски стоки, които имат по-снижени критерии за качество, отколкото са европейските.

"В Европа се знае, че ако в един продукт се съдържа 0,9% съставка от ГМО произход, това задължително се указва на етикета. В САЩ е предприета друга тактика. Там се използват доста химикали, което прави качеството на тези храни по-ниско. Когато евтината продукция дойде на европейска територия, разбирате как ще фалират много предприятия, много производства, много малък и среден бизнес, който е най-беззащитен в тази ситуация, защото няма да може да издържа на конкуренцията на тези цени. Това ще убие фирмите у нас", разясни евродепутатът.

Йотова допълни, че българският парламент е единственият в ЕС, в който не се води дискусия за ТПТИ. В същото време през юни предстои 13-ти кръг преговори с Вашингтон по спорните текстове.

"Европейският парламент категорично няма да приеме споразумението, ако САЩ не отстъпят от позициите си", обяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Той посочи, че документът трябва да отговаря на всички стандарти за защита на здравето и на интересите на европейските потребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

223

Анонимен

преди 8 години

Ще рупате и вие ГМО, така ми се вижда.Честито !

222

Анонимен

преди 8 години

До БармалейТПТИ е много убаво нещо. След 10 години ще се молим на руснаците да ни окупират...----------Що след десет години, ти и сега им се молиш.

221

Анонимен

преди 8 години

До разбирачите на хибриди:Хибрида е кръстоска на 2 или няколко вида пшеница, която кръстоска не може да се повтори от само себе си в единствено число, а ще се проявяват признаци при второ размножение на различните пшеници. ГМО е да бърникаш ДНК. Или с думи прости - хибрид - пинчер с дакел, не е красиво ама е куче - лае. ГМО - куче създадено в стъкленица, ама нито мяза на куче, нито лае, ама името му е куче.

fallback