Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

В случай на необходимост Турция може да изпрати сухопътен контингент войски в Сирия, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в разпространено днес интервю за телевизия Ал Джазира, съобщи ТАСС.

"Ако бъде необходимо, ние ще изпратим сухопътни войски. Ние сме готови да предприемем всички мерки за своя защита и вътре в Турция, и извън нейните граници", каза Давутоглу.

Макар че Турция предпочита да действа в рамките на международните договорености, премиерът каза, че ако се наложи, Анкара би могла да изпрати самостоятелно сухопътни сили в Сирия.

"По темата борба с групировката "Ислямска държава" в ООН са приети много решения. И тези решения ни дават законно право да се борим с ИД или други терористични групировки. Ние ще предпочетем да действаме в рамките на международните договорености, тъй като ИД е проблем, касаещ целия свят", каза Давутоглу.

Във връзка с обстрела от страна на ИД на турския граничен град Килис турският премиер заяви, че армията продължава да нанася удари по групировката, докато тя извършва обстрели.

Давутоглу също потвърди политиката на Анкара спрямо президента на Сирия Башар Асад.

"Нашата политика е ясна. Решението на кризата в Сирия трябва да бъде намерено по дипломатически начин. Но ние за нищо на света не признаваме законността на Асад4, каза турският премиер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase