Снимка: Reuters
fallback

В Европейския съюз днес влязоха в сила нови митнически правила, "целящи да улеснят задачата на предприятията, извършващи търговски операции в Европа", според комюнике на Европейската комисия, цитирано от Франс прес.

"Те ще позволят също потребителите да бъдат защитени по-добре от незаконни и фалшифицирани стоки", подчертава ЕК.

Този нов Митнически кодекс представлява основно преработване на действащото митническо законодателство в ЕС, датиращо от 1992 година.

"Новият кодекс на Митническия съюз отваря пътя за нови компютърни системи, които ще предоставят бързо данни за качеството на обменяните стоки и ще даде възможност за много тясна координация между администрациите и нашите страни членки", отбелязва еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран в комюникето.

Митническият съюз, който е основа на ЕС, е съществен елемент за доброто функциониране на единния пазар: щом митническите формалности бъдат изпълнени в една страна, стоките могат да се движат свободно на територията на съюза, изхождайки от принципа, че всички държави членки прилагат едни и същи правила за приходите и защитата на външните граници, припомня АФП.

Митническите служби играят и защитна роля, допълва комисията. "Те участват активно в борбата срещу тероризма, като извършват проверки, за да разкрият трафик на оръжия и незаконна търговия с произведения на изкуството и културни ценности, както и предпазват потребителите от стоки, които са рискови за сигурността и здравето", пише ЕК. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

dp

преди 7 години

7, в ЕС до 150 евро не се обмитява. То и в БГ уж така де, не го обмитяват но го задържат за да им платиш ДДС. Зорът е да те откажат естествено.Миналата година 10-ина малки пратки от Китай/ebay (да кажем средно $5-10) на парче - ми се бяха изгубили.Едно съобщение до пощата направи чудеса - ВСИЧКИ се появиха наведнъж в местния клон (крайградска зона в София).Естествено от пощата ми бяха пратили стандартен отговор без съдържание но хоратаси бяха направили вътрешната проверка и свършиха работа

8

dp

преди 7 години

Не ми е ясно какво променят. Ако е във връзка със споразумението за свободна търговия с щатите може и да е за добро, т.е. да стане малко по-лек режимът (поне ми се ще да е така..).Но най-вероятно ще е поредното затягане и затваряне, ще стане още по-трудно да внася човек неща от извън ЕС, дано поне износът не пострада (да, и това е мъка ако не сте се сблъсквали с нея - поносима но мъка).Нямаме и 1/10-та толкова добър вариант колкото е да сме част от ЕС но изчистване на бюрокрацията си трябва.

7

opps

преди 7 години

Абе ако купувате нещо по-ценно го пращайте на някой в Англия, Германия, Гърция, Италия и т.н. и той за ви го прати после на вас... Така няма да се занимавате с КРАДЛИВИТЕ МИТНИЧАРИ! В ЕС около 100 евро са безмитни а тук е 30 лева...15 евро.... И никога не използвайте пратка без проследяващ / трейкинг номер - КРАДАТ ГИ!

fallback