Снимка: архив Reuters
fallback

Амерканското министерство на отбраната е обезпокоено от действията на руската военна авиация и смята, че те могат да доведат до ненужно изостряне на напрежението в двустранните отношения. Това заяви на пресконференция говорителят на Пентагона подполковник Мишел Балданза в отговор на въпрос за съобщението на Си Ен Ен за прехаванат американски разузнавателен самолет от руски Су-27 над Балтийско море, предаде ТАСС.

"На 29 април самолет на американските военновъздушни сили Ар Си-15, изпълняващ обичаен полет в международното въздушно пространство над Балтийско море, е бил прехванат от руски Су-27. който е действал опасно и непрофесионално", заяви Балданза в потвърждение на информацията. "Прехващането е станало само няколко седмици, след като руски самолет се доближи опасно до ескадрения миноносец на американските военноморски сили Доналд Кук" в Балтийско море, каза още тя в отговор на въпрос на ТАСС за съобщението на Си Ен Ен. Балданза добави, че за последната година е имало немалко други инциденти с руски самолети, които са прелитали опасно близо до американски самолети и кораби, и поради тази причина САЩ виждат повод за сериозно безпокойство.

"Американският самолет е бил в международното въздушно пространство и не е влизал на руска територия", отбеляза Балданза. Тя заяви, че "въздушно прехващане като това" може да доведе до печални последствия за екипажите на двата самолета. "И което е по-важно, опасните и непрофесионални действия на един пилот могат да предизвикат ненужно изостряне на напрежението в двустранните отношения", подчерта говорителката на Пентагона.

Руски изтребител Сухой (Су)-27 е извършил така наречената фигура от висшия пилотаж "бъчва" над американски разузнавателен самолет в международното въздушно пространство над Балтийско море, съобщи вчера Си Ен Ен, като се позова на американски военни източници в региона, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Руски Су-27 извърши маневрата бъчва около американския разузнавателен самолет, изпълняващ полет в международно въздушно пространство. Това е много опасна маневра", се казва в съобщението. Телевизионният канал посочи, че руският самолет е минал на около 30 м от американския.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

265

Бай ви Ганя

преди 8 години

Излезте от форума и от новините. ставете само дежурните *** да си тролят или трололят. Няма значение далище се усетят или не или дали ще им пука или не. Не ги четете. Съвременните вестници станаха разпознаваеми като преди 10 ноември Работническо Дело. Четеш само заглавията и ти е ясно какво пише под тях. Но не четейки съдържанието не позволяваш да ти влияят с тенденциозните си умозаключения, а не четейки коментарите на 90 процента коментарите във форума се предпазваш от злъчка

264

Гражданин

преди 8 години

До Анонимен:Аман от анонизъм

263

педрас

преди 8 години

До До 368(372) Това е една от широкотиражираните ЛЪЖИ на Инджев, който с присъщото си безочие не се затруднява с проверка на фактите, стига да са му угодни.Факта, че подобна публикация на Ботев в този и в който и да е друг вестник няма не го притеснява. Действа се на принципа за сестрата дето я нямаш...

fallback