Бърни Екълстоун и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин трябва да управлява Европа, а Доналд Тръмп би бил "фантастичен" президент на САЩ, заяви шефът на "Формула 1" милиардерът Бърни Екълстоун.

Говорейки на Седмицата на европейската реклама в Лондон, 85-годишният британски бизнесмен каза, че е стопроцентов привърженик на излизането на Великобритания от Евросъюза. "Мисля, че ЕС изгуби своята значимост. Точка", отсече той.

Когато негови събеседници припомниха на Екълстоун, че той е голям почитател на руския президент Владимир Путин, той отговори: "Той /Путин/ трябва да управлява Европа".

На въпрос дали Путин трябва да управлява Европа от Брюксел, бизнесменът заяви: "Не, ние трябва да се избавим от Брюксел, а Путин просто трябва да бъде главен".

"При него думите не се разминават с делата, той довежда работата до край. Хората не разбират какво точно той иска да направи.... А той иска да върне Русия там, където е била по-рано", добави Екълстоун.

Запитан за отношението му към един от фаворитите в президентската надпревара в САЩ - републиканеца Доналд Тръмп, Екълстоун отговори: "Мисля, че той би бил фантастичен /президент/. Убеден съм, че той е много по-гъвкав от останалите. Ако той направи грешка, най-вероятно ще каже: "По това време това беше добра идея".

Списание "Форбс" оцени през 2014 г. състоянието на Екълстоун на 4,2 милиарда долара, поставяйки го на 12-о място в списъка на най-богатите британци, пише Би Би Си.

През същата тази 2014 г. милиардерът се изправи пред съда в Мюнхен по обвинения за даване на милиони подкупи. Ако беше осъден, Екълстоун беше заплашен от 10 години затвор, но съдът се съгласи да прекрати делото срещу шефа на "Формула 1" в замяна за 100 милиона долара, които той да плати.

Беше съобщено, че съдиите са проявили толкова снизходително отношение предвид преклонната възраст на обвиняемия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase