Снимка: Reuters
fallback

Норвежки съд уважи частично иска на десния екстремист и масов убиец Андерш Брайвик за нехуманно третиране в затвора, предаде Ройтерс.

Oще по темата

Както е известно, на 22 юли Брайвик 2011 година той уби 77 души при две нападения в Норвегия. Брайвик излежава максималната предвидена в националното законодателство присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

Килията на Брайвик в затвора има три стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

През март тази година Брайвик заведе дело срещу норвежката държава за нехуманно третиране в затвора, с аргумента, че е държан в изолация. В решение, произнесено днес, норвежки съд уважи частично иска на 37-годишния Брайвик.

"Забраната на нехуманното и унизително третиране е фундаментална ценност в едно демократично общество. Това важи и при третирането на терористи и убийци", се аргументира съдия Анденес Секулич.

Тя уважи претенциите на Брайвик, че е държан в изолация от близо пет години в нарушение на Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека. Съдията постанови норвежката държава да плати съдебните разноски на масовия убиец по делото в размер на 331 000 норвежки крони (над 35 200 евро).

В същото време обаче тя не уважи претенциите на Брайвик, че е било нарушено правото му на личен и семеен живот.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 8 години

Преди да го съдите прочетете внимателно защитната му реч !

80

Анонимен

преди 8 години

Хайл БРАЙВИК !!

79

Анонимен

преди 8 години

Каква религия изповядва този масов убиец?

fallback