Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Турция лесно може да прекрати споразумението за мигрантите с ЕС, ако визовият режим за турците не бъде облекчен в рамките на следващите два месеца, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу, предаде Асошиейтед прес.

Анадолската агенция цитира премиера, който уточни, че, ако Брюксел не изпълни докрай своята част от споразумението до юни, "никой не трябва да очаква от Анкара да спази ангажиментите си".

Давутоглу изтъкна още великодушието на Турция, като посочи, че ако има тест за всички страни по света за хуманност, Турция ще бъде единствената страна, която ще мине теста.

Още по темата

Той посочи, че Анкара е изпълнила всичките си ангажименти, но европейците все още не са.

Премиерът каза, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция от Турция, е намалял с 60 на сто, а в някои дни дори има случаи, при които нито един мигрант не е предприел нелегално пътуване за гръцките острови. Това е голямо постижение, подчерта той.

Международната организация по миграцията обяви, че през последните десет дни в Гърция са пристигали по 70 мигранти дневно, докато преди подписването на споразумението за миграцията между Турция и ЕС през март в Гърция пристигаха по 1500 мигранти дневно, пише БТА.

Вчера и турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще отмени споразумението за бежанците, ако ЕС не спази думите си и не изпълни задълженията си.

"Споразумението, което сключихме с ЕС, е ясно. Ние искаме тази човешка трагедия да приключи, а нашите граждани да пътуват в Европа без визи и митническият съюз да бъде обновен. Ако ЕС не спази думите си, включително и договореностите по бежанците, ще отменим цялото споразумение“, заяви Чавушоглу,
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase