Архив: Булфото
fallback

Днес започват изслушванията на осем кандидати за поста генерален секретар на ООН. Българската кандидатура на Ирина Бокова също е сред тях. В момента тя е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Днес Бокова ще представи кандидатурата си втора след външния министър на Черна гора Игор Лукшич.

Трети е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците. Утре ще бъдат изслушани бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пусич, и на Молдова - Наталия Герман.

Изслушването на всички кандидати ще се проведе в няколко дни, като през последния – 14 април, представители на страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, която е и бивш премиер на Нова Зеландия, и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

8-те кандидати, които ще се изправят пред Общото събрание на ООН, ще разполагат с 10 минути, в които трябва да изложат програмата си за развитие на международната организация. След това в продължение на два часа ще отговарят на въпроси на представителите на 193-те страни членки.

За разлика от друг път кандидатите за високия дипломатически пост ще имат възможност да отговорят и на въпроси от граждани, а след изслушването е предвидена и среща с журналисти. Подобно нещо се прави за пръв път в историята на ООН, като целта е процедурата по избора на нов генерален секретар да бъде по-прозрачна.

До момента ръководителят на ООН представяше програмата си пред петте постоянни членки на Съвета за сигурност – Великобриитания, Франция, Китай, Русия и САЩ, като самото изслушване се провеждаше при закрити врата.

Кандидатът, одобрен от петте постоянни членки, бе подлаган на гласуване от разширения 15-членен състав на Съвета за сигурност, и едва след това името му бе предлагано на делегатите от ООН. През септември миналата година обаче Общото събрание на организацията гласува за публично изслушване.

По темата вижте и репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Владиков М.

преди 8 години

Бивша комунистка, подкрепена от Путин" - по този начин британското издание "Дейли мейл" обобщава образа на настоящия генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за поемане на поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В силно критичен материал се разкрива, че таблоидът се е сдобил с документи, които показват недоверие към българката и от страна на британските ? колеги. Изтекли записи от закрито събрание на борда на ЮНЕСКО, с които "Дейли мейл" се сдобил, показват, че британският посланик Матю Съдърс яростно е разкритикувал Бокова за назначаването на Ана Луиза Томпсън-Флорес на поста заместник

8

Анонимен

преди 8 години

ООН е изпразнена от съдържание структура.Една чиновническа клика с високи заплати даващи понякога клиширани изявления.За нас българите няма никакво значение кой ще я оглави.

7

Анонимен

преди 8 години

хора не се излагайте!!!вижте първо себе си и вашата рода!!след 2000 години няма да имаме такава възможност!!

fallback