Снимка: Reuters

Европейският съюз финансира настаняването на един милион мигранти в Турция, съобщи европейският комисар за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС. Еврокомисарят говори на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

"ЕС започна да финансира проект по приемането в Турция на един милион бежанци", заяви Аврамопулос, като добави, че страната вече е приела "300 преместени от евросъюза мигранти".

Еврокомисарят призна, че реализирането на положенията в споразумението между ЕС и Турция е "сериозно предизвикателство". От европейска страна се полагат големи усилия във финансовата и логистична област, за да се създадат условия за изпълнението на договореностите, посочи той.

С Турция се водят също разговори за предоставяне от нейна страна на гаранции за осигуряването на безопасността на мигрантите в тази страна - сирийци и други, поискали право на убежище, каза още Аврамопулос.

По думите на европейския комисар ЕС трябва из основи да преразгледа системата си за предоставяне на убежище, която според него "към момента е изключително несъвършена". Той се застъпи също за "създаване на коридори за легален достъп на мигрантите в Европа".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase