Снимка: архив, Reuters

Полковник от военното разузнаване на Северна Корея (КНДР) е дезертирал в Южна Корея миналата година, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Случаите на дезертьорство на високопоставени севернокорейски военни са рядкост, отбелязва АП.

Преди три дни Южна Корея разкри, че 13 севернокорейци, работещи в един и същ ресторант в чужда страна, са избягали на нейна територия. Това е най-масовото бягство от Северна Корея, откакто Ким Чен Ун пое властта в края на 2011 година.

Въпросният ресторант се намира в източния китайски град Нинбо, твърдят южнокорейски медии.

Избягалият полковник е работел за разузнавателното управление на севернокорейската армия, съобщиха в изявления южнокорейските министерства на националната отбрана и на националното обединение. Те отказаха да дадат повече подробности, включително причината за дезертьорството. Смята се, че разузнавателното управление е организирало две атаки през 2010 г., при които загинаха 50 южнокорейци.

И по-рано е имало случаи на дезертьорство на севернокорейски войници. Бягството на военен с чин полковник обаче е рядкост, отбелязва АП.

Най-високопоставеният севернокорейски дезертьор е Хван Чан Йо, член на управляващата Корейска трудова партия, който е бил наставник на Ким Чен Ир, бащата на сегашния севернокорейски лидер. Той емигрира през 1997 г. и почина през 2010 година.

Полковникът обаче е най-високопоставеният севернокорейски военен, избягал в Южна Корея, съобщи агенция Йонхап, цитирана от Франс прес.

Южнокорейското министерство на националното обединение съобщи още за бягство на високопоставен севернокорейски дипломат, изпратен в африканска страна, предаде Ройтерс. Той е дезертирал в Южна Корея миналата година със семейството си.

За случаите на бягство беше съобщено в южнокорейски медии, но потвърждението от южнокорейското правителство е рядкост. Опозиционната Демократична партия "Заедно" обвини правителството, че с разкриването на бягството на служителите от ресторанта се опитва да повлияе на избирателите преди парламентарните избори в сряда.

Над 29 000 севернокорейци са емигрирали в Южна Корея от края на Корейската война през 1953 г., като много от тях заявиха, че искат да избягат от строгата политическа система и от бедността, отбелязва АП. Случаите на дезертьорство са източник на напрежение между двете Кореи, разделени от най-тежко укрепената граница в света. Пхенян обикновено обвинява Сеул, че подмамва севернокорейски граждани да емигрират - нещо, което той отрича.

Миналата година са дезертирали общо 1276 южнокорейци, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase