Арсений Яценюк. Снимка: БТА

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подаде оставка, съобщава БТА.

Самият той съобщи решението си в обръщение по телевизията. "Реших да подам оставка като премиер на Украйна. Във вторник решението ще бъде внесено във Върховната Рада", заяви той.

"Решението ми се основава на няколко причини - политическата криза в правителството е отприщена изкуствено, желанието да се смени една личност заслепява политиците и парализира тяхната воля да осъществят истински промени в страната", каза Яценюк по телевизията, цитиран от БТА.

Той заяви, че след неговата оставка трябва "незабавно да бъде избрано ново правителство" и да се създаде ново конституционно мнозинство в парламента. По думите на Яценюк неговата партия "Народен фронт" ще продължи да бъде част от управляващата коалиция въпреки оттеглянето му.

"Народният фронт" остава в коалицията, защото това сега е единственото средство да се защити страната", каза Яценюк.

Правителството му оцеля при вот на недоверие през февруари. Две партии обаче напуснаха управляващата коалиция в знак на протест, а това я лиши от мнозинство в парламента.

В Туитър Яценюк написа, че политическият блок на президента Петро Порошенко ще издигне кандидатурата на председателя на парламента Володимир Гройсман за министър-председател. Арсений Яценюк е премиер на Украйна от февруари 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase