Снимка: Reuters, архив
fallback

На територията на японската АЕЦ "Фукушима-1" е открит мощен източник на радиоактивно излъчване, надхвърлящо 100 пъти допустимата норма. Това съобщи днес компанията оператор "Tokyo Electric Power" (ТЕПКО), цитирана от ТАСС.

Източникът е в зоната на подземен басейн за радиоактивна вода, каквато постоянно се натрупва в големи количества в сутеренните помещения на АЕЦ. Хранилището, построено преди три години, вече не се използва поради многобройни течове, изтъква компанията.

Фирмата оператор е изпомпала почти цялата вода от това и други подобни хранилища, но постоянно е наблюдавала радиоактивната обстановка в зоната. По данни на ТЕПКО, допреди седмица само радиоактивността там е достигала едва 87 бекерела, докато сега е 9300 бекерела.

Компанията оператор не може да определи какво е предизвикало този рязък скок. По нейни данни в хранилищата има наистина малки количества високорадиоактивна вода, но те са надеждно изолирани. Експерти от столичната енергийна компания продължават наблюденията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Боби

преди 8 години

До dp 43Чак сега може би ще направят ледена стена между площадката и морето за да спрат подпочвените води - това обаче е тъпо защото водите ще избият на друго място.

29

Боби

преди 8 години

До dp 43Умнико аз съм ОЗ ЯХБЗ или по просто Химически Войски. В Фукушима 6 реактора и един охладителен басейн са пострадали като е имало 4 водородни взрива. Два от реакторите се водят малко или много овладяни. Два почти сигурно са пробили херметичния корпус и водата с която ги заливат за да не избухнат се просмукава в почвата а от там и в морето. Цялата полщадка е запълнена с цистени с радиоактивни отпадъци. При второ цунами ще ги отнесе в морето. Няма саркофази, чак сега може би ще направят...

28

dp

преди 8 години

Много умствено изостанали постове много нещо ей.Че агитаторите са гласовити го разбирам, но има и самодейци с нулеви знания дето и тене млъкват.Че е голяма катастрофа няма съмнение, но замърсяването от нея е несравнимо по-малкоот това от Чернобил, нямаше избухване и изхвърлне на огромни количества в атмосферата.Изтичанията ги има но са малки и под контрол, това сега е някаква изненада в рамките наконтролирания обем.

fallback