Снимка: архив Reuters
fallback

Кметът на молдовския град Тараклия Сергей Филипов е осъден на втора инстанция, защото е наредил да се изсекат 6 изсъхнали борчета.

Тараклия е известен като център на българите в Молдова, а Филипов е известен като техен неформален лидер.  

Присъдата на кмета е свързана с отстраняването му от длъжност и солена глоба от 164 000 молдовски леи, които се равняват на около 15 000 български лева. Обвинението срещу него са за злоупотреба с власт и превишаване на служебните правомощия.  

За това сигнализираха преди дни варненски общинари, а днес и БСП би тревога в парламента като обяви процеса срещу кмета за политически. Социалистите призоваха Външно министерство да следи отблизо делото срещу Филипов на трета инстанция и да се обърне за съдействие към Съвета на Европа. 

"Призоваваме съда в Молдова към безпристрастност с крайна цел - опровергаване на политическа намеса в работата му и политическо преследване на кмета", каза бившият външен министър Кристиян Вигенин.

Той увери гражданите на Таркалия, че БСП ще следи случая и ще активизира правозащитни организации по него.  

Колегата му Атанас Зафиров нарече Сергей Филипов голям приятел на България и голям управленец. Той припомни, че кметът е трети мандат на поста си, много популярен, избиран с над 70% на избори.  

Според него процесът е политически, защото предметът му е изсичането на шестте дървета. Зафиров припомни, че делото срещу Филипов е било прекратено след първа инстанция, но "във връзка с политическата ситуацията в Молдова", е възобновено. Депутатът отказа повече подробности, за да не навреди на кмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Бълкарска работа засрамете се бе ....

17

Gigaus

преди 8 години

Ai sia sha mu dadat s predimstvo bg grajdanstvo i apartament v varna:-):-):-)

16

хм

преди 8 години

До Анонимен 17Само щото не сме най-беззаконната държава ли трябва да се задоволяваме с неспазването на законите от институциите, които самите те са приели?

fallback