Снимка: bgonair.bg

Хакерите, извършили атаката срещу панамската компания "Мосак Фонсека", са от Европа. Това обяви Рамон Фонсека, един от съоснователите на адвокатската кантора.

След избухването на скандала с изтичането на близо 11 и половина милиона поверителни документи, разкриващи схеми за финансови измами, от панамската фирма обявиха, че са станали обект на кибератака.

От "Мосак Фонсека" посочиха, че са сигнализирали за кражбата властите в Панама, които от своя страна заявиха, че ще проведат разследване.

От адвокатската кантора, специализирана в откриването и управлението на офшорни компании, не са предоставили доказателства в подкрепа на обвиненята за хакерска атака срещу своята база данни.

Президентът на Панама, Хуан Карлос Варела, вчера инициира създаването на следствена комисия по случая.

"Панамското правителство, чрез нашето външно министерство, е влязло в контакт с наши и чуждестранни експерти. Целта ни е да използваме максимално помощта, която можем да получим, за да разплетем този скандал и да проучим фактите. Трябва да достигнем до истината с всички възможни средства, за да може да се засили прозрачността на финансовите пазари в световен мащаб. Това е мисия, която сме превърнали в наше основно кредо – да се борим с корупцията, да спазваме не само нашите, но и чуждестранните закони и да прекратим финансовите измами", обяви Хуан Карлос Варела.

Президентът Варела прави опити да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама, тъй като изтичането на информация сериозно навреди на имиджа на страната, опитваща се от години да стане надежден партньор на правните и финансовите центрове по света.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase