Снимка: Reuters, архив

15 часа бежанци били заключени в контейнер на тежкотоварен камион, пътуващ от Северна Франция. Когато кислородът им започнал да свършва 6-годишно дете изпратило SMS на своя позната с молба за помощ.

Жената, която помогнала на бежанците, получила SMS-а в Ню Йорк. Той спасил живота на 6-годишното афганистанче и още 14 бежанци, съобщава германското издание "Ди Велт".

Преди да се качи на камиона, Ахмед прекарал няколко месеца заедно с брат си в скандалния лагер "Джунглата" край френския град Кале.

Там момчето се запознало с Лиз Клег - британка, която работела в детския и младежки център в лагера. Лиз дала мобилния си телефон на Ахмед и на други деца без придружители, в случай на необходимост.

Британката представяла доклад на конференция в Ню Йорк, когато получила SMS-а от Aхмед.

Момчето написало на развален английски: "Нуждая се от помощ, шофьорът не спира. Няма кислород. Нямам сигнал, в контейнер съм. Това не е шега. Кълна се в Господ".

Лиз веднага се свързала със своя колежка от организация в помощ на бежанците, която уведомила полицията.

Служителката се обадила на Ахмед, който с помощта на преводач и обяснил какво се случва. Полицията проследила сигнала от мобилния телефон и засякла камиона на бензиностанция, северно от Бирмингам.

Шофьорът бил оставил там камиона паркиран. Местната полиция веднага се отправила към мястото и разбила контейнера. Нелегалните имигранти били задържани, а Ахмед предаден на спецслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase