Петро Порошенко. Снимка: Reuters
fallback

Украинският президент Петро Порошенко заяви в Токио, че страната му ще продължи курса към Европейския съюз въпреки гръмкото отхвърляне от холандските избиратели на споразумението за асоцииране между Брюксел и Киев, предаде Ройтерс.

Широкообхватното политическо, търговско и отбранително споразумение вече е в сила до известна степен, но всяка част от него трябва да бъде ратифицирана от 28-те членки на ЕС, за да може да получи пълно правно действие. Холандия бе единствената страна, която все още не го бе направила.

Много украински политици смятат, че страната им заслужава договора и имат силно желание да покажат, че са постигнали напредък в покриването от Украйна на европейските стандарти след въстанието от 2014 г., което свали от власт проруския президент Виктор Янукович, отбелязва Ройтерс.

Oще по темата

Холандските ръководители, които лобираха за договора, заявиха, че гласуването против него ще даде и символична победа на руския президент Владимир Путин.

"При всички случаи ние ще продължим да прилагаме споразумението за асоцииране с Европейския съюз, включително подробното споразумение за търговия", каза Порошенко пред репортери в Токио, където бе на посещение. "Ще продължим да се движим към ЕС."

Порошенко омаловажи важността на референдума, който има само консултативен характер, но посочи, че Украйна би трябвало "да го има предвид" и добави, че Киев очаква решението на правителството и парламента на Холандия.

Холандският кабинет заяви вчера, че не може да пренебрегне референдума, както и че може да минат цели седмици, докато реши как да реагира.

Референдумът се разглеждаше като тест за нагласите към Брюксел преди юнския референдум за еврочленството на Великобритания и може да засили позициите на Русия, отбелязва още Ройтерс.

В Токио Порошенко отново отрече да е влагал активите си в офшорен тръст, за да сведе до минимум данъците си, след като украинските данъчни власти съобщиха, че проверяват документацията за офшорните му активи, която се съдържаше в Панамските документи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

ххххаххааа

преди 8 години

То хубаво да се бори, ама скоро ЕС няма да го има...

61

Анонимен

преди 8 години

Какво безумие! Вървят към пропастта! Вървят към гибелта! Европейският съюз няма да направи нещо добро за Малорусия(така се казва истинското име на Украйна). Западняците постигнаха целта си- да направят кървава революция в тази славянска православна страна-избити са много,много,украинци-мъже,жени,старци,деца,бебета..Ох,дано ЕС се разпадне! Тъкмо,когато има признаци за разпадането на този дяволски съюз,украинските предатели искат да натикат народа си в този ад! Украйна трябва да бъде само с Русия!

60

Анонимен

преди 8 години

Ама има ли още такава държава Украйна?

fallback