Снимка: архив, Reuters

Вашият загубен или откраднат паспорт може да е намерил нов живот в тъмния подземен свят на някоя престъпна банда или в джоба на терорист, който замисля нападение. Терористичните мрежи, подобно на престъпните организации, често се простират по целия свят в своята дейност, а подправените документи са ключовете за отключване на границите и за това някой да не бъде засечен, пише Илейн Ганли от Асошиейтед прес.

Борбата с фалшивите самоличности сега е основен приоритет в сигурността. Френският вътрешен министър настоява за действия в цяла Европа, а Интерпол призовава за по-строг контрол на документите, като предупреждава, че светът е залят от 38 милиона загубени или откраднати паспорти, които са готови за подправяне.

Фалшивите самоличности затрудняват задачата на следователите, които се опитват да разплетат сложно разклонените и припокриващи се мрежи, извършили неотдавнашните нападения в Париж и Брюксел. Много от нападателите са използвали фалшиви самоличности.

Следователите откриха следите на Наджим Лашрауи, след като той направил бомбите, използвани при кървавата баня в Париж, но не можаха да го спрат, преди да се взриви на летището в Брюксел четири месеца по-късно, защото го познавали само от фалшивия му белгийски паспорт под името Суфиан Каял.

Открита в брюкселско предградие бърлога на фалшификатори показва мащаба на престъпната дейност и трудността за разкриването й: в нея имаше около 1000 цифрови снимки, използвани за изработване на фалшиви документи. Седмици след като властите обискираха мястото през октомври, трима души, свързани с тези документи, се включиха в нападенията в Париж. Това стана четири месеца, преди в Италия да бъде арестуван главният фалшификатор, преминал няколко европейски граници.

"Основният елемент в потайността на организациите е притежаването на фалшиви паспорти и фалшиви документи за самоличност. Това е абсолютно необходимо", каза пенсионираният съдия за борба с тероризма и бивш главен следовател за борба с тероризма във Франция Жан-Луи Брюгиер.

Подземният свят на фалшификаторите на документи предлага много възможности за намиране на нова самоличност - от операции в промишлен мащаб до хора, специализирали се в тази дейност, които работят от вкъщи с лесно набавяно и все по-усъвършенствано оборудване. Нов участник в този бизнес е групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, за която се съобщава, че е заграбила хиляди паспортни бланки и оборудване в превзети от нея градове.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов настоява европейските партньори да направят повече за борбата с "Ислямска държава", която по думите му е създала "структура, произвеждаща фалшиви документи".

Тази организация пое отговорност за нападенията през ноември, при които бяха убити 130 души, забавлявали се в петък вечер в Париж, и за нападенията през март на летище и метростанция в Брюксел, при които загинаха 32 души.

Самоличността на двама от атентаторите самоубийци на националния стадион във Франция все още не е установена, като се изключат техните фалшиви сирийски паспорти. Един от тези паспорти е бил включен от международната полицейска служба Интерпол в списък с откраднати паспортни бланки.

В началото на годината Германия спря да признава паспорти, издадени на територия, контролирана от групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Белгийските власти обискираха фалшификаторската работилница в брюкселското предградие "Сен Жил" през октомври, но издадоха заповед за арест на заподозрения фалшификатор Джамал ад Дин Уали едва през януари. На 26 март италианската полиция арестува 40-годишния алжирец, след като той подал молба за разрешение за пребиваване. На 1 април съд в южния италиански град Салерно уважи искането на Белгия за екстрадиция, но Уали възнамерява да обжалва това решение, каза неговият адвокат Джерардо Чембало.

Споделянето на информация е от съществено значение при усилията за залавяне на фалшификатори, заяви в свое известие Интерпол. Към юли 2013 г. в нейната база данни имаше почти 38 милиона пътни документи, за които беше съобщено от 166 страни, че са изгубени или откраднати - това е последната налична информация.

Редица защити са вградени в американските и европейските паспорти, които са най-ценните документи за всеки, който се опитва да се промъкне в освободената от граничен контрол Шенгенска зона или да се прибере тайно у дома от места като Сирия. Паспортите на Европейския съюз имат допълнителна стойност за тези, които кръстосват континента - една все по-разпространена тактика, защото не са необходими визи.

Никой паспорт - главният документ за самоличност - не е напълно защитен от фалшифициране въпреки холограмите върху страниците със самоличността, сложните водни знаци и биометричните данни, съдържащи се във вградени чипове.

Пенсионираният съдия за борба с тероризма Брюгиер каза, че фалшификаторите на документи действат като част от външния кръг на терористичните операции - "хора, които до известна степен или малко или вероятно въобще не са ангажирани с операцията", но които предоставят логистична подкрепа като "например скривалище, кола, фалшиви документи, без да са пряко свързани с проекта".

"Има хора, които се срещат от време на време", каза Брюгиер. "А после: можеш ли да ми помогнеш? Имам нужда от фалшиви документи."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase