Снимка: Reuters

Визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон, където участва на среща на върха по ядрената сигурност, започна вчера с напрежение и спречкване на телохранителите му с няколко журналисти, дошли да отразят негова реч, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Още по темата

Турски служители по сигурността опитаха да изгонят журналиста Адем Явуз от института "Брукингс", където Ердоган държа речта си. Охраната на института обаче се намеси и помоли турските представители да напуснат залата.

Друг турски журналист каза, че бодигардовете на Ердоган са го изритали в крака и не са му позволили да присъства на събитието, въпреки че бил в списъка с поканените.

Журналистката Амберин Заман, бивш кореспондент в Турция на сп. "Икономист", каза, че пред залата турски служители по сигурността са я нарекли "(уличница) на ПКК". ПКК или Кюрдската работническа партия е кюрдска войнствена групировка, смятана за терористична организация от Турция и САЩ.

Ердоган е обект на все повече критики заради репресии срещу свободата на словото у дома. Арслан е работил в медии, свързани с базирания в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, отявлен критик на Ердоган. Турското правителство го обвинява, че Гюлен крои заговори за свалянето му от власт.

Преди пристигането на Ердоган пред сградата на института "Брукингс" се събраха демонстранти, за да протестират срещу лошото отношение към кюрдското малцинство в Турция.

В речта си Ердоган засегна широк спектър от въпроси на външната политика. Той изрази надежда за подобрение на отношенията с Израел и за воденето на преговори за обединение на Кипър. Президентът разкритикува подкрепата на Запада за кюрдските бунтовници в Сирия, които Турция смята за терористи.

Макар че бе приет хладно от правителството на Обама, Ердоган каза, че двустранните отношения с Вашингтон са добри. "Връзките между Турция и САЩ са достатъчно силни, за да могат различията да бъдат преодолени чрез диалог", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase