Снимка: архив, Reuters

Спомените за атаки с гранати са гравирани в плътта на Мохамед. Тялото му е изпъстрено с белези, които му напомнят, че талибаните са го взели на мушка. Загубил надежда, този афганистанец ще повери двамата си синове на трафиканти, които да ги отведат в Европа.

Европейският континент никога не е виждал подобен приток на млади афганистанци, които засилват кризата с мигрантите в Европа. Но опасностите по пътя са многобройни. Младите момчета рискуват да станат жертви на трафика на хора или на сексуална експлоатация.

Това не обезкуражава Мохамед. "Децата ми заслужават да живеят в страна без атентати и без убийства", въздиша той. Миналата година той решава да изпрати две от осемте си деца - на 14 и 17 години, в Германия с помощта на трафиканти.

Като прокурор на много нестабилната провинция Газни на юг от Кабул Мохамед е изпратил в затвора десетки талибани, което го прави предпочитана цел за бунтовниците.

Той вече е оцелял след две нападения с гранати и е получил няколко заплашителни писма с логото на талибаните. "Следващия път ще те убием", заканват се бунтовниците в едно от тези съобщения.

Друго писмо, изпратено от афганистанското разузнаване, го предупреждава за риска от отвличане, който тегне над него и семейството му. Рисковете нарастват заради бягството на стотици предполагаеми бойци, освободени от затвора в Газни миналата година от боен екип на талибаните. Операция, която е унищожила работата на Мохамед.

"Дори ако Европа затвори границите си и синовете ми се окажат заклещени в ничия земя, пак ще са на по-сигурно място, отколкото в Афганистан", отсича Мохамед, който не иска да съобщи фамилното си име. "По пътя рискуват да бъдат убити, но ако останат, ще бъдат убити".

Поредица от опасности

Изпитанието, пред което е изправен Мохамед, показва жестоките избори, пред които са изправени все повече мирни афганистанци, жертви на конфликта, в който правителствените сили се изправят срещу талибанските бунтовници. Автогарите гъмжат от трафиканти, готови да предложат скъпоплатените си услуги на афганистанци, чието търпение се е изчерпало.

Дори и неотдавнашното споразумение, сключено между Европейския съюз и Турция, което цели да сложи край на притока на мигранти към Европа, не може да ги разубеди.

"Можем да си зададем въпроса какво подтиква родители да изпращат децата си на тези немислимо рискови пътувания и да ги излагат на поредица от опасности", коментира Сара Кроуи от УНИЦЕФ.

Афганистанците са начело в категорията на непълнолетните, пристигащи в Европа без придружител. Сирийците са на първо място сред пълнолетните, търсещи убежище.

Швеция изглежда особено привлекателна, защото е приела най-малко 24 000 непълнолетни афганистанци миналата година.

Но след като преодолеят безбройните опасности по пътя към Европа, животът там се оказва сложен. "Имам приятели, които са пристигнали в Германия. Те ми казват по Skype да не идвам, да не си рискувам живота", разказва Хамид, 17-годишният син на Мохамед. "Но имаме ли наистина избор?"

Хамид е обмислял два варианта. Той се надява да се качи на полет за Турция, а след това да стигне до Германия, като мине през България, избягвайки по този начин Гърция, където хиляди мигранти са попаднали в капан, или да поеме по по-класическия път, който минава през Иран и през Турция. За момента не е уточнена дата за потеглянето.

Виза за 6000 долара

След засилването на контрола по границите получаването на виза за Турция или за европейска дестинация се оказва предизвикателство. Но масовото изселване на афганистанците направи по-търсени майсторите на фалшификати.

Една зимна сутрин Хамид пристига в пътническа агенция в Кабул. Агентът, с поглед забит в екрана, едва повдига глава, когато Хамид го пита дискретно колко струва виза за Турция.

"За сами мъже е 6000 долара. Ако заминавате като семейство, по 4000 долара на всеки", отговаря му агентът. Сумата е цяло състояние в страна, където средната месечна заплата е около 100 долара.

"Но как мога да съм сигурен, че визата не е фалшива?", пита Хамид. "Визата ви ще е 100 процента автентична. Ще видите, като стигнете до летището", отвръща раздразнено мъжът зад гишето.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase