Снимка: Bulgaria On Air

Среща за ядрената сигурност започва днес във Вашингтон. В нея ще участват 51 световни лидери. Форумът е под егидата на американския президент Барак Обама. На двудневната конференция в американската столица ще присъстват и представители на "Интерпол", ООН, Международната агенция за атомна енергия и ЕС.

Това е четвъртата и последна подобна среща след форумите във Вашингтон през 2010, в Сеул през 2012 и в Хага през 2014, на която ще присъства Обама, чийто втори президентски мандат изтича през февруари следващата година.

Преди седем години американският държавен глава обеща „свят без ядрени оръжия“ по време на реч в Прага.

В чешката столица Обама предложи орязване на бюджетите на военни програми свързани с ядрено оръжие с цел спиране на разпространението му. Владимир Путин, президентът на Русия, която разполага с едни от най-големите запаси от ядрени материали с гражданско предназначение, реши да бойкотира срещата на върха.

Путин ясно показа, че няма да участва в усилия за ядрено разчистване, провеждани от САЩ. Други държави, които все още разполагат с ядрен арсенал са враждуващите от десетилетия Индия и Пакистан, както и Северна Корея и Иран. За първи път ядреният форум включва специална сесия, посветена на реакцията на терористични нападения в градска среда, както и симулация за справяне със заплаха от непосредствен ядрен тероризъм.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 7 години

еее, кефи ме Путин !!!!все повече ми харесва!!пак ги направи на ***!!нека "решават! без него каквото си искат! ха хааа

22

Иван

преди 7 години

Докато има санкции към Русия, американците нямат никакъв шанс да се разберат с руснаците и никакъв шанс да влияят в света както преди. Какъв е смисъла от тази среща щом най-мощната ядрена държава не участва. Путин им казва "без нас сте непълноценни".

21

атакист

преди 7 години

путин нее длъжен да се хваща на пропагандни номера на мизерниците защо не поканят ким чен и тои нямаше да се хване ха ха ха