fallback

Общ преглед

След като силите на президента Башар Асад влязоха в Палмира и отблъснаха "Ислямска държава" от града последва неминуемото любопитство: Какво точно са оставили след себе си главорезите на ИД?

Успели ли са тотално да заличат величествените паметници на културата, устоели капризите на времето в продължение на векове?

По време на 10-месечната окупация "Ислямска държава" на няколко пъти разпространи редица снимки и клипове, в които членове на организацията унищожават ценните паметници на културата.

Голяма част от паметниците са завинаги загубени, но и доста от останките от древния град са все още там.

Мамун Абдулкарим, сирийски археолог, обяснява пред Франс прес, че властите са очаквали "най-лошото". По негови думи обаче общата картинка е добра.

Все пак се вижда на видео, заснето от "Асошиейтед прес", че три от емблематичните постройки на Палмира наистина ги няма - това са храмовете Бел и Баал-Шамин, както и Триумфалната арка. И трите здания бяха устояли над 2 хилядолетия, няколко държави, управления и различни религии.

Какво е останало? Много неща. Какво е разрушено? Твърде много. Останалото можете да видите в галерията ни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

280

преди 8 години

По последна информация на антидопинговата комисия към ООН, в кръвта на сирийските войници освободили Палмира е открит мелдоний. Прието е решение освобождението да не се признава . Затова коментарите тук не са възторжени.

26

Анонимен

преди 8 години

За съжаление най-ценните обекти ги няма. Храмовете на Бел и Белшамин, Триумфалната арка, гробниците, латският лъв и лагерът на Диоклециан са тотално затрити. Камънакът от Триумфалната арка и храмът на Бел е още там, както и части от лъва. Може да се възстановят. Но мозайките в гробниците са безвъзвратно загубени, както и по-малките светилища. Да напомня, че по време на офанзивата на ИД срещу Палмира нямаше нито един американски въздушен удар в подкрепа на сирийските войски. Нямаше и сега.

25

Боцко

преди 8 години

Чест и слава, здраве и дълъг живот да съпътстват освободителите на древна Палмира! Браво на доблестните сирийски военни и на руските специални части, постигнали бляскавата победа и спасили това древно място и за идните поколения!

fallback