Протест в Брюксел днес. Снимка: БТА

Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон призна днес, че занемарена работа и недостатъчно финансиране в продължение на десетилетия са породили много недостатъци в дейността на органите на правосъдието, реда и сигурността, което е попречило да се даде ефикасен отговор на екстремизма и тероризма, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Той обаче отхвърли някои от отправените през последните критики срещи тези органи и добави, че през последните две години правителството е инвестирало 600 млн. евро в полицията и службите за сигурност. Остарялата правосъдна система и структурата на силите за сигурност все още изостават от днешните потребности, добави Ямбон.

Министърът, който подаде в четвъртък оставка, която обаче не бе приета от премиера, каза, че са били допуснати грешки преди терористичните атаки от 22 март в Брюксел, при които загинаха най-малко 31 души и над 270 бяха ранени.

Наемането на експерти по борба с тероризма и набавянето на специализирано оборудване не става за седмици или месеци, посочи Ямбон пред телевизионния канал Ве Ер Те (VRT) и добави, че е необходимо време, за да се прояви резултатът от новите инвестиции.

Алжирецът, арестуван в Италия вчера по подозрение, че е снабдявал с фалшиви документи за самоличност терористите, извършили кървавите атентати в Париж и Брюксел, ще бъде екстрадиран в Белгия, съобщи днес италианската полиция, цитирана от Ройтерс.

40-годишният Джамал ад Дин Уали бе арестуван вчера край Салерно в Южна Италия по молба на белгийското правосъдие в рамките на следствието за атентатите в Брюксел, извършени във вторник.

В полицейското съобщение се казва, че екстрадицията ще бъде извършена въз основа на международната заповед за арест на Уали, след като при обиск в апартамент в брюкселското предградие Сен Жил бяха открити фалшиви документи - паспорти, и техника за подправянето им. Уали ще бъде предаден на съда в провинциалната столица - Салерно, за започване на процедурата за екстрадиция.

В момента следствието се опитва да разбере защо Уали се намира в Италия.

Италианската полиция освен това издирва съучастник на Уали, съобщиха редица италиански медии, като се позоваха на полицейски източници, предаде Франс прес. Според публикациите въпросното лице, чиято самоличност не се съобщава, придружавало наскоро заподозрения алжирец. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase