Снимка: Reuters
fallback

Не бива да се ограничава употребата на свинско за приготвяне на храна в обществените и училищните столове в Германия. Това заяви германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит в интервю за издания от медийната група "Функе", извадки от което са публикувани днес, предаде ТАСС.

"Тревожи ме, че махат свинското от менютата на училищните и обществените столове", каза Шмит. "Не бива да тръгваме по пътя, на който културните разлики в храненето се свеждат до търсене на най-малкия общ знаменател", смята той.

Министърът очаква "растящото културно разнообразие да разшири избора, а не да го свие". "Храненето в детските градини и училищата не бива да се ограничава чрез критерии като "халал" и "кошерно" или пък ей тъй да се маха свинското от менюто", подчерта Шмит.

"Да, разнообразието в хранителните продукти предполага по-големи разходи, но искаме ли обществото ни все тъй да зачита културните усещания и традициите, трябва да приемем тези трудности", добави той.

"Всеки има право да яде онова, което е свикнал", каза германският министър на прехраната и земеделието. В случая става дума не само за свинското, а за опазване на различните традиции в храненето, допълни Шмит.
През 2015 г. в Германия пристигнаха близо 1,1 милиона кандидати за бежански статут, повечето от Сирия, Ирак и Афганистан.

В началото на март т. г. в страната пламнаха оживени дискусии във връзка с тенденцията свинското месо да изчезва от менютата на все повече заведения за обществено хранене.

Според местния печат, кафетата, столовете и закусвалните гледат да не засягат чувствата на клиентите мюсюлмани, тъй като свинското е под забрана в ислямския свят, обяснява агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Анонимен

преди 8 години

Сега разбрах , защо тия терористи хвърляха сандвичите на унгарската граница.

128

Анонимен

преди 8 години

Трябва да го забраните свинското, за да могат лесно да се интегрират емигрантите в Германия. Също така октомври месец - никакъв октоберфест. Край на алкохола!

127

не вярвах

преди 8 години

че немците са толкова затъпели и то много и то за дълго време

fallback